Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanskan demarijohtaja omi oikeistopopulistien valtit – Mette Frederiksen lupaa jatkaa pääministerinä tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa

Maahanmuutto on hallinnut viimeisten vuosien vaaleja Tanskassa – tähän päivään saakka.

Keskiviikon kansankäräjä- eli parlamenttivaaleissa ilmasto ja sosiaaliturvakysymykset olivat äänestäjille tärkeämpiä kuin maahanmuutto. Keskeinen henkilö marssijärjestyksen muuttumiseen on Mette Frederiksen .

41-vuotias Frederiksen on johtanut Tanskan sosiaalidemokraattista puoluetta vuodesta 2015. Hänestä tulee suurella todennäköisyydellä Tanskan uusi pääministeri.

Tanskan maahanmuuttopolitiikka on ollut pohjoismaiden tiukin. Sen arkkitehti on oikeistopopulistinen Tanskan kansanpuolue, joka ei ole missään vaiheessa ollut itse hallituksessa, mutta jonka epävirallisesta tuesta Tanskan keskustaoikeistolaiset hallitukset ovat riippuvaisia.

Arvokkaat korut pois tulijoilta

Huomion arvoista on, että Frederiksenin puheenjohtajakaudella demaripuolue ei ole millään lailla pannut hanttiin, kun pakolaisten oikeuksia on heikennetty ja maahanmuuttoa kiristetty.

Päinvastoin, sosiaalidemokraatit kannattivat hallituspuolueiden mukana burkakieltoa ja lakia, jossa turvapaikan hakijoilta voidaan takavarikoida isot käteisvarat ja arvokkaat korut.

Lisäksi Frederiksenin puolue pidättäytyi – ei vastustanut – kun äänestettiin niin sanotus gettolaista, jossa ulkomaalaisten asuttamien ongelmalähiöiden rikoksista voidaan määrätä normaalia kovemmat rangaistukset. Samalla tavoin se menetteli, kun hallitus esitti rikoksiin syyllistyneiden turvapaikanhakijoiden siirtämistä asumattomalle Lindholmin saarelle.

Tanskan sosiaalidemokraattien viime syksynä puolueen kenttäväen keskuudessa tekevä luotaus kertoi, että 37 prosentin mielestä Tanskan maahanmuuttopolitiikka on ollut liian löysää.

Turvapaikanhakijat takaisin etelään

Mette Frederiksen on tehnyt suhtautumisessa ulkomaalaisiin täydellisen kuperkeikan.

Vielä 2000-luvun alussa hän oli sitä mieltä, että suhtautuminen Tanskasta turvaa hakeviin pakolaisiin on liian tylyä. Nyt hän lupaa, ettei porvarihallitusten tekemiä maahanmuuton kiristyksiä ainakaan löysennetä.

Viime vuonna demaripuolue esitti, että turvapaikanhakijat lähetettäisiin takaisin Pohjois-Afrikkaan tai muualla Euroopan ulkopuolelle vastaanottokeskuksiin, missä turvapaikka-anomukset käsiteltäisiin.

Frederiksen sanoo, että sosiaalidemokraatit ovat aliarvioineet massasiirtolaisuuden haasteet, jotka liittyvät hallitsemattomaan globalisaatioon.

Kun maahanmuutto on tavallaan hoidettu politiikan keskiöstä syrjemmälle, on tilalle tullut varsin perinteisiä sosiaalidemokraattisia vaaliteemoja.

Frederiksen on nostanut esiin eläkeleikkaukset sekä koulujen ja julkishallinnon pyörittämien sairaaloiden sulkemiset. Vaikka tanskalaiset maksavat maailman korkeimpia veroja, ei terveyspalvelujen taso ole tyydyttänyt kaikkia.

Omat lapset yksityiskouluun

Aalborgista kotoisin oleva Mette Frederiksen on neljännen polven sosiaalidemokraatti. Hänen saavutuksekseen luetaan se, että hänen onnistui yhdistää puolueen riitelevät leirit ensimmäisen kerran sitten Anker Jörgensenin päivien 1970–80-luvuilla.

Frederiksen oli Tanskan ensimmäisen naispääministerin, Helle Thorning-Schmidtin hallituksessa työministerinä ja oikeusministerinä vuosina 2011–15.

Mette Frederiksen on eronnut, kahden lapsen yksinhuoltaja. Hän on opiskellut yhteiskuntatieteitä Aalborgin yliopistossa.

Vuonna 2010 häntä kritisoitiin siitä, että vaikka hän puhuu kauniisti kunnallisten koulujen puolue, lähetti hän omat lapsensa yksityiskouluun.

Koraanit liekkien kitaan

Ulkomaalaisväestön tulvasta varoittelevissa puolueissa oli runsaasti valinnanvaraa Tanskan parlamenttivaaleissa.

Työnsä lopettaneen parlamentin toiseksi suurin puolue oli Tanskan kansanpuolue. Se on kasvanut vaali vaalilta.

Gallupit povasivat nyt Tanskan kansanpuolueen ääniosuuden puoliintuvan edellisvaaleista. Osaselitys oli skandaali, jossa puolueen paljastettiin käyttäneen EU-rahoja omiin kesäkokouksiinsa.

Siitä lohkesi omaksi puolueekseen Nye borgerlige (Uudet porvarit) -niminen ryhmä, joka ei hyväksynyt Tanskan kansanpuolueen ”vasemmistolaista” talouspolitiikkaa. Eniten on otsikoita syntynyt Stram kurs (Tiukka linja) -nimisestä puolueesta. Sen perustaja Rasmus Paludan haluaa kieltää islamin Tanskassa ja savustaa puoli miljoonaa muslimia ulos maasta.

Paludan on polttanut vaalitilaisuuksissa koraaneja. Huhtikuussa hänet tuomittiin 14 päiväksi vankilaan rasismilakien rikkomisesta.