Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanadassa kannabikseen kielteisesti suhtautuva suomalainen on kummajainen – Olisiko meilläkin aika puhua aiheesta suoraan?

Kannabis laillistettiin Kanadassa, koska sen kieltäminen lailla ei ollut toimiva ratkaisu. Muuten nuhteettomasti eläneet nuoret saivat rikosrekisterimerkintöjä ensimmäisistä kokeiluistaan, ja poliisin resursseja ei riittänyt oikeiden rikollisten valvontaan.

Kanadassa kannabis laillistettiin 17. lokakuuta 2018.

Olen asunut maassa vähän yli puoli vuotta. Jo ensimmäisinä päivinäni kiinnitin huomiota omituiseen makeaan tuoksuun.

Suomalaisena huomasin välittömästi pohtivani, onko kannabiksen laillistaminen oikea päätös vai ei?

Lähestyin asiaa monelta kantilta. Onko kannabis vähemmän haitallista kuin alkoholi tai tupakka?

On.

Voiko se aiheuttaa riippuvuutta, vaikka se ei itsessään sisällä riippuvuutta aiheuttavia ainesosia?

Voi.

”En tiedä ainoaakaan ihmistä, joka ei olisi kokeillut kannabista”

En tuntunut pääseväni pohdinnassani minkäänlaiseen lopputulokseen, ja lopulta päätin hakea apua paikalliselta ihmiseltä, Andylta (nimi muutettu), joka tietää aiheesta paljon enemmän kuin minä.

Nostin kissan pöydälle. Kerroin hänelle, miten meitä Suomessa on peloteltu pienestä pitäen kannabiksen vaaroilla.

Hän oli ihmeissään, kun kerroin, etten ollut koskaan kokeillut kannabista.

“What? Never?”

“En tiedä ainoaakaan ihmistä, joka ei olisi koskaan kokeillut kannabista jossain muodossa”, hän jatkoi.

Andy oli ylipäätään matkustellut ympäri maailmaa, mutta ei ollut tavannut missään kaltaistani neitseellistä vaeltajaa.

Itse asiassa vasta tuossa vaiheessa minulle selvisi, että tämä erittäin menestynyt, onnellisesti naimisissa oleva ja veistokselta näyttävä alle nelikymppinen mies “pössytteli” käytännössä ottaen joka ilta.

Siinä kohtaa minä olin tyrmistynyt. Tosin en tiedä miksi. Kertoohan muuan Barack Obamakin kirjassaan polttaneensa nuorempana pilveä, ja siitä huolimatta hän suoriutui melko mallikkaasti myöhemmistä tehtävistään “vapaan maailman johtajana”. Monen mielestä aika paljon paremmin kuin Yhdysvaltain nykyinen presidentti, joka on muuten omien sanojensa mukaan absolutisti kaikkien päihteiden osalta.

”Luovuin periaatteestani journalismin ja uteliaisuuden nimissä”

Olen itse elämäni aikana polttanut tupakkaa ja juonut alkoholia, kuten varmasti iso osa meistä suomalaisista.

Olin kuitenkin aina vannonut itselleni, etten koske ainoaankaan huumausaineeseen, koska minut oli aivopesty ajattelemaan niin.

Lopulta luovuin periaatteestani journalismin sekä uteliaisuuden nimissä: tartuin Andyn tarjoamaan mahdollisuuteen ja vedin elämäni ensimmäiset henkoset.

Ensimmäinen ajatukseni oli: tästäkö se alamäki lähtee?

Fyysisellä puolella en tuntenut alkuun mitään, mutta hiljalleen minut valtasi rentoutuneempi olotila kuin koskaan aiemmin ja koin valtavaa näläntunnetta. Ruoka maistui paremmalta kuin koskaan.

Kaikki kuulemani kliseet toteutuivat.

Mutta jäinkö koukkuun kannabikseen ja sen aiheuttamaan tunteeseen?

En.

Omien kokemusteni jälkeen perehdyin siihen, miksi Kanadassa oli päädytty laillistamaan kannabis.

Vastaus oli hyvin yksiselitteinen: kannabiksen käytön kieltäminen lailla ei ollut toimiva ratkaisu.

Muuten nuhteettomasti eläneet nuoret saivat rikosrekisterimerkintöjä ensimmäisistä kokeiluistaan, ja samaan aikaan oikeat rikolliset välttivät vastuun, kun poliisin resursseja hukattiin väärään kohderyhmään.

Ja varmasti myös positiiviset terveysvaikutukset olivat yksi tekijä: Kanadan hallinnon verkkosivuilla julkaistussa raportissa kannabiksen ja kannabinoidien kerrotaan hillitsevän muun muassa aidsiin, epilepsiaan ja kemoterapiaan liittyviä oireita.

”Tämä teksti ei ole ylistysvirsi kannabikselle”

Vaikka saatat nähdä tämän tekstin jonkinasteisena ylistysvirtenä kannabikselle, sitä se ei ole.

Näin jälkikäteen täytyy kuitenkin todeta, että on lähinnä koomista huomata, kuinka suuri tabu kannabis aiheena Suomessa on. Ja useinhan se menee niin, että mitä voimakkaammin jokin asia halutaan kieltää, sitä useampi nuori sitä haluaa kokeilla.

Suorastaan tragikoomista on se, että samaan aikaan, kun kannabis on lailla kielletty, ihmiset jäävät koukkuun kipulääkkeisiin, joita lääkärit määräävät laillisesti potilailleen. Tai ihmiset ajavat autolla humalassa, tuhansia myrkkyjä sisällään pitävää tupakkaa poltellen.

On ollut myös mielenkiintoista nähdä, miten paljon harvemmin törmään päihteiden aiheuttamaan häiriökäyttäytymiseen täällä kuin Suomessa. Se tosin saattaa selittyä puhtaasti kulttuurisilla eroilla.

Kirjoittaja on Kanadassa asuva freelance-toimittaja.