Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henriksson sai yleisön taputtamaan seisaaltaan rkp:n puoluekokouksen aluksi – Puolue lähtee tyytyväisenä hallitukseen

Rkp:n puoluekokouksen aluksi kehuttiin puheenjohtajan, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin hallitusneuvottelutaitoja. Toisen ministeripaikan saanut Thomas Blomqvist edistää pohjoismaista yhteistyötä ja tasa-arvoasioita kolmessa ministeriössä.

Ruotsalaisen kansanpuolueen puoluekokous alkoi lauantaina Vaasassa riehakkaissa tunnelmissa. Neljän vuoden oppositiokauden vaikeudet oli unohdettu. Puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sai räjähtävät aplodit seisaaltaan, kun hän saapui pitämään linjapuhettaan.

Puolueväki oli saanut hallitusneuvotteluista sellaistakin, mitä ei ollut osattu odottaa. Osa oli aluksi epäillyt, kannattaako mennä vasemmistopainotteiseen hallitukseen sdp:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa.

– Miettikää, mitä olisi tapahtunut, jos olisimme kuunnelleet heitä ja antaneet heidän päättää. Niin en tehnyt emmekä me tehneet, Henriksson sanoi.

Konkreettisin tavoite, Vaasan keskussairaalan laaja päivystys, sai suuret aplodit puoluekokousyleisöltä. Henriksson kysyi, moniko uskoi että toisen kotimaisen kielen saaminen ylioppilaskokeisiin pakolliseksi olisi mahdollista.

– Nyt se on hallitusohjelmassa. Henriksson toimii oikeusministerinä pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksessa. Opetusministeri Li Andersson (vas.) vastaa ylioppilaskokeiden mahdollisesta uudistuksesta.

Blomqvist tapaa yhteistyöministerit Islannissa

Rkp:n toinen ministeri on pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist .

Hän on vasta tutustumassa tehtäväkenttäänsä, joka kattaa kolmen ministeriön asioita. Siksi konkreettiset toimintalinjat eivät ole vielä valmiina. Tasa-arvokysymysten edistäminen perustuu hallituksen ohjelmaan ja arvopohjaan.

– Olen vasta kolmatta päivää ministerinä ja ehtinyt käydä oikeusministeriöissä 1,5 tuntia, Blomqvist kertoo.

Hän työskentelee oikeusministeriön lisäksi sosiaali- ja terveysministeriössä tasa-arvoasioiden parissa. Lisäksi ulkoministeriön alaisuuteen kuuluvat pohjoismaisen yhteistyön asiat.

Blomqvist kertoo matkustavansa jo reilun viikon päästä 18. kesäkuuta Islantiin tapaamaan muiden Pohjoismaiden yhteistyöministerit.

– Ensitapaamisessa kuuntelen heidän näkemyksiään ja kerron, mitä meillä on hallitusohjelmassa.

Myöhemmissä kokouksissa on tarkoitus edetä konkreettisissa yhteistyökuvioissa, joita ovat esimerkiksi syvenevä puolustusyhteistyö ja yhteiset energiamarkkinat.

Toinen ministeripaikka oli pienimmälle hallituspuolueelle neuvotteluvoitto.