Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hongkongin sateenvarjoprotestien johtaja vapaaksi vankilasta – vaatii aluejohtaja Carrie Lamin eroa

Paine Hongkongin Kiina-mielistä aluejohtajaa Carrie Lamia vastaan kasvaa. Maanantaiaamuna pääsi vankilasta vapaalle jalalle demokratialiikkeen näkyvimpiin hahmoihin kuuluva Joshua Wong , joka vaati heti vankilan porttien ulkopuolella Lamin eroa.

22-vuotias Wong tulli tunnetuksi syksyllä 2014, kun opiskelijoiden mielenosoitukset lamauttivat Hongkongin keskustan liikekorttelit 79 päivän ajaksi.

Liikehdintää alettiin kutsua sateenvarjoprotesteiksi, koska monet mielenosoittajat ottivat kaduille mukaansa sateenvarjon suojaksi auringonpaahdetta ja poliisin kyynelkaasu- ja pippurisumutteita vastaan.

Joshua Wong sai vuosina 2017 ja 2018 tuomiot osallisuudesta sateenvarjoprotestien järjestämiseen.

Kaksi miljoonaa kaduilla

Viime päivien mielenosoitukset ovat olleet väkimäärältään huomattavasti suurempia kuin vuonna 2014.

Eilen sunnuntaina Hongkongin kaduilla oli järjestäjien mukaan lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Jos luku pitää kutinsa, oli sunnuntain mielenosoitus Hongkongin historian suurin. Hongkongissa on seitsemän miljoona asukasta.

Sunnuntain jättimarssi sujui rauhallisesti. Viime viikon keskiviikkona kymmeniä loukkaantui, kun poliisi otti yhteen mielenosoittajien kanssa.

Vuonna 2014 opiskelijat vaativat Hongkongiin lisää demokratiaa. Heitä ei tyydyttänyt Kiinan lupaus suorista vaaleista, koska ehdokkaille piti olla Pekingin hyväksyntä.

Erityispiirteet vaarassa

Nyt hongkongilaiset protestoivat lakiehdotusta, joka sallisi rikoksista epäillyn luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Hongkong siirtyi vuonna 1997 Britannialta Kiinan määräysvaltaan. Hongkong sai kuitenkin pitää oikeuslaitoksensa ja omat lakinsa 50 vuoden ajan.

Nyt Hongkongissa pelätään, että Kiina-mieliset päättäjät vesittävät Hongkongin erityispiirteet ja vapaudet.

Luovutuslaista on tullut symboli hongkongilaisten vaatimukselle pitää selvä raja Manner-Kiinaan, missä kommunistipuolue loppukädessä päättää asioista. Kiinan kohdalla ei voi puhua oikeusvaltiosta.

– Liityn taisteluun tätä pahaa lakia vastaan, Joshua Wong sanoi.

Hänen mukaan Carrie Lam ei ole enää kykenevä johtamaan Hongkongia. Niinpä Lamin tulee ottaa vastuu ja astua sivuun, Wong vaati.

Viime viikon lopulla Hongkongin lakia säätävä neuvosto lykkäsi luovutuslain käsittelyä. Neuvosto on jonkin sortin parlamentti, mutta sen jäsenet ovat Pekingin hyväksymiä.

Kiina tukee suojattiaan

Sunnuntaina Carrie Lam pyysi anteeksi sitä, että oli esitellyt lain neuvostolle. Hän ei kuitenkaan luvannut, että lakiehdotus vedetään kokonaan takaisin.

Mielenosoittajille tämä ei kuitenkaan riittänyt. Lamin johtaman aluehallituksen rakennuksen edustalle kerääntyi maanantaina uudelleen protestoijia, jotka vaativat, että luovutuslakiehdotus revitään kappaleiksi ja Lam eroaa.

Kiina ei kuitenkaan näytä jättävän suojattiaan pulaan. China Daily -lehti kirjoitti, että Carrie Lamilla on Pekingin tuki. Lehti syytti ulkovaltoja ”sekaantumisesta” Hongkongin kriisin.

62-vuotias Carrie Lam Cheng Yuet-ngor – kuten hänen koko nimensä kuuluu – aloitti Hongkongin ykkösjohtajana kaksi vuotta sitten. Hän on aluejohtajan virassa ensimmäinen nainen.

Vaatimattomista perheoloista lähtenyt Carrie Lam opiskeli sosiaalityötä ja sosiologiaa. Kun hän oli Britannian Cambridgessä stipendiaattina, tapasi hän kiinalaisen matemaatikon, josta tuli hänen aviomiehensä. Pariskunnalla on kaksi poikaa.

Carrie Lam on tehnyt koko työuran Hongkongin aluehallinnossa.