Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoasiainvaliokunnan johtoon nouseva Mika Niikko haluaa ulkopolitiikalta muutakin kuin ilmastonmuutoksen torjuntaa

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko nousee näillä näkymin eduskunnan ulkoasianvaliokunnan johtoon. Niikko on Perussuomalaisten ehdokas tehtävään ja ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan paikka on Perussuomalaisten. Aiemmin paikalle valittu Laura Huhtasaari (ps.) lähtee EU:n parlamenttiin. Kultaranta-keskusteluissa vieraana mukana oleva Niikko uskoo, että ulkopoliittinen yhteistyö toimii hyvin niin tasavallan presidentti Sauli Niinistön kuin ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa.

– Uskon, että tästä tulee tosi hyvä. Päälinjoissa kaikilla on samat näkemykset hyvin pitkälle. Tietysti ulkoministeri Haaviston kanssa keskustellaan tarkemmin yksittäisistä kannanotoista, kun hän niitä kertoo. Haavistolla on kuitenkin niin pitkä kokemus, etten usko, että ne kannanotot poikkeavat paljon valiokunnan linjasta, Niikko pohtii.

Hallitusohjelmassa ei linjata ulkopolitiikan osalta merkittävistä uudistuksista, mutta esimerkiksi Afrikan auttamista ja kehitysyhteistyötä korostetaan rauhan rakentamisen ja ilmastonmuutoksen torjunnan rinnalla.

Niikko toivoo ja uskoo, että myös turvallisuus ja maahanmuuttopolitiikka ovat vahvasti mukana ulkopolitiikassa.

– Emme voi tulevan EU-puheenjohtajuuskauden aikana keskittyä vain ilmastonmuutoksen torjuntaan. Pitää myös turvallisuuden kannalta löytää ratkaisuja. Kultaranta-keskusteluissa kävi ilmi se, että emme ole vieläkään varautuneet vaikkapa uuteen siirtolaiskriisiin.

Niikon mielestä mahdollisesti muuttuviin maahanmuuttotilanteisiin pitäisi varautua ennakkoon.

– Schengen-sopimusten kanssa ei ole ilmeisesti tulossa yhteisiä näkökantoja. Jatkossakin kansallisvaltiot toimivat omapäisesti ja itsenäisesti. Siinä mielessä hallituksen olisi jo ennalta tehtävä linjauksia ennen kuin kriisi tulee. Tilanteet voivat kuitenkin muuttua nopeasti, Niikko sanoo.