Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeussalissa kuolleen Mursin tapauksesta halutaan puolueeton tutkimus – Egyptin mukaan ruumiinavaus ei paljastanut tuoreita vammoja

Egyptin syrjäytetyn presidentin Mohammed Mursin kuolema herättää kysymyksiä.

67-vuotias Mursi oli maanantaina oikeuden istunnossa vastaamassa vakoilusyytöksiin. Hän piti puolustuspuhetta 20 minuutin ajan, oli erittäin kiihtynyt ja vaipui sitten tiedottomana maahan.

Mursi kuoli myöhemmin maanantaina sairaalassa. Kuolinsyyksi Egyptin valtiollinen televisio ilmoitti sydänkohtauksen.

Televisio siteerasi lääkärilähteitä, joiden mukaan Mursi oli saanut syöpähoitoa.

Egyptin aikoo tehdä Mursin kuolemasta kuolinsyytutkimuksen. Ruumiinavaus ei Egyptin syyttäjäviraston mukaan paljastanut mitään tuoreita vammoja.

Kuusi vuotta eristyksissä

Tämä ei kelpaa Mursin omaisille ja ihmisoikeusjärjestöille, jotka vaativat puolueetonta ja läpinäkyvää tutkimusta. Sellaista tuskin on luvassa.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Mursin vankilaoloja, jotka vähä vähältä raunioittivat Mursin terveyden.

Mursi virui kuusi vuotta vankilassa eristettynä muista vangeista. Hän sai tuona aikana tavata perheenjäseniään vain kolme kertaa. Asianajajien tai oman lääkärin käyntejä ei sallittu lainkaan. Mursin asianajaja Abdel-Menem Abdel-Maksud sanoo, että Mursi teki useita anomuksia päästä hoitoon. Osa niistä hyväksyttiin, osa hylättiin.

Lyhyt poliittinen suojasää

Mohammed Mursi oli ensimmäinen vapailla vaaleilla valittu presidentti Egyptissä. Hänen edeltäjänsä Hosni Mubarak kaatui arabikevään pyörteissä helmikuussa 2011. Mubarak oli johtanut Egyptiä yksinvaltaisesti 30 vuoden ajan.

Mubarakin kaatumista seurasi lyhytaikainen poliittinen suojasää.

Islamistinen Muslimiveljeskunta, joka oli maan laajin ja tehokkain organisaatio, perusti poliittisen puolueen, joka sai nimekseen Vapaus ja oikeus. Se asetti Mohammed Mursin presidenttiehdokkaaksi kesäkuun 2012 vaaleihin. Mursi voitti vajaan 52 prosentin ääniosuudella.

Tästä alkoi myrskyisä ajanjakso, jossa Mursin johtamat islamismit yrittivät lujittaa valtansa maltillisia islamilaisia ja liberaaleja vastaan. Kairossa ja Egyptin muissa suurissa kaupungeissa oli isoja mielenosoituksia, joissa varoitettiin Mursin hallinnon pyrkimyksistä islamilaistaa Egypti.

Armeija puuttui peliin

Armeija ratkaisi valtataistelun heinäkuun alussa 2013 alussa syrjäyttämällä Mursin. Maan johtoon asettui armeijan komentaja Abdel Fattah al-Sisi .

Mursi ja monet hänen lähipiiristään vangittiin. Muslimiveljeskunta kiellettiin.

Mursille on luettu kolmessa oikeudenkäynnissä kymmenien vuosien vankeusrangaistukset. Viimeisimmässä oikeudenkäynnissä syyte koski vakoilua palestiinalaisjärjestö Hamasin hyväksi.

Kenraali Sisistä tuli Egyptin uusi vahva mies. Hänet valittiin presidentiksi vuonna 2014 ja uudelleen viime vuonna, jolloin hän sai 97 prosenttia äänistä.

Viime vuoden vaaleissa kaikki vakavasti otettavat vastaehdokkaat joko vangittiin tai peloteltiin pois ehdokaslistalta.

Sisin kaudella oppositio on pantu hiljaiseksi rautaisella kädellä. Satoja ihmisiä on tapettu ja kymmeniätuhansia pidätetty.

Huhtikuun kansanäänestyksessä hyväksyttiin uusi perustuslaki, jonka perusteella Sisi voi hallita vuoteen 2030 saakka.