Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskustan puheenjohtajapeli viimein auki – Antti Kaikkonen ehdolle puolueen johtoon "vahvalla motivaatiolla"

Ensimmäisiä ehdokkaita on odotettu, sillä nykyinen puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti tehtävänsä jättämisestä jo huhtikuussa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) lähtee ehdolle keskustan puheenjohtajaksi.

Kaikkonen ilmoitti päätöksestään tiistaina iltapäivällä keskustan puoluetoimistolla Helsingin Töölössä.

– Olen vahvalla motivaatiolla mukana. Tavoitteena on palauttaa keskustan itseluottamus ja pitkällä tähtäimellä keskustan menestys vaaleissa, Kaikkonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kaikkosen päätös avaa keskustan puheenjohtajakisan viimein. Kaikkonen uskoo, että muutkin ehdokkaat lähtevät liikkeelle, kun ensimmäinen ehdokas on ilmoittautunut.

– Pidän tärkeänä, että tulee muita ehdokkaita. Kisa mahdollistaa laajan keskustelun keskustaliikkeen tulevaisuudesta.

”Haluan oikeudenmukaisuuden näkyvän”

Ensimmäisiä ehdokkaita on odotettu, sillä nykyinen puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti tehtävänsä jättämisestä jo huhtikuun puolivälissä käytyjen eduskuntavaalien jälkeen. Eurovaalien ja hallitusneuvottelujen aikana kukaan ei kuitenkaan lähtenyt haastamaan Sipilän asemaa puolueen johtohenkilönä.

Sipilän päätöksen taustalla oli puolueen vajonnut kannatus. Vaaleissa pääministeripuolue keskusta putosi neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.

Kannatuksen palauttamiseksi Kaikkosen mukaan keskustan arvoja tai aatetta ei tarvitse muuttaa. Arvoiksi hän nosti ihmisyyden, tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja sivistyksen.

– Arvostamme vahvasti työntekoa ja yrittämistä, mutta tarpeen tullen yhteiskunnan on luotava tarvittava turva elämään, hän sanoi.

– Haluan oikeudenmukaisuuden ajatuksen näkyvän kirkkaana keskustan politiikassa. Tärkeä osa sitä on huolenpito heikommista: perheen pienimmistä, ikäihmisistä, sairaista.

Lintilä mahdollinen toinen ehdokas

Kaikkosen ehdokkuus nosti pintaan kysymyksen siitä, pitääkö keskustan jakaa ministerisalkkunsa uudelleen puheenjohtajavalinnan myötä. Kaikkosen puoluetoveri Mika Lintilä sai hallituksen muodostamisen yhteydessä valtiovarainministerin salkun. Tehtävää pidetään puolueen ministeripaikoista tärkeimpänä.

Kaikkosen mukaan on kuitenkin ennenaikaista ottaa siihen kantaa, ottaisiko hän sen valtiovarainministerin pestin, jos hän nousisi puheenjohtajaksi.

– Valtiovarainministerin salkku on hyvin painava salkku. Tulevan puheenjohtajan, kuka sitten onkaan, täytyy varmasti miettiä se, onko järkevintä ja luontevinta että hän myös tuota salkkua kantaisi.

Lintilän ehdokkuus on mahdollinen. Hän kertoi aiemmin Lännen Medialle, että mikäli tehtävää hakee vain yksi ehdokas, hän harkitsee vakavasti ehdokkuuttaan. Lintilä ei suoraan ottanut kantaa siihen, aikooko hän kisata, jos muita ehdokkaita on kaksi tai useampi. Muiksi puheenjohtajaehdokkaiksi on väläytelty uutta elinkeinoministeriä, puolueen varapuheenjohtajaa Katri Kulmunia sekä mahdollisesti eduskuntaryhmän johtoon noussutta Antti Kurvista . Myös puolueen toisen varapuheenjohtajan eli Hannakaisa Heikkisen nimi on pyörinyt spekulaatioissa.

Ilmoitus odotettu

Kaikkosen päätös on ollut odotettu, sillä häntä on pidetty yhtenä ennakkosuosikeista. Niin ikään puolueen puheenjohtajaksi arvailtu Annika Saarikko kertoi aiemmin keväällä, ettei tavoittele tehtävää perhesyihin vedoten. Uuden hallituksen tiede- ja kulttuuriministerinä aloittanut Saarikko odottaa toista lastaan. Myös edellisen hallituksen kunta- ja uudistusministerinä toiminut Anu Vehviläinen (kesk.) on ilmoittanut, ettei tavoittele tehtävää.