Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ex-jalkapallopomo Michel Platinia kuulusteltiin tuntikausia – MM-kisojen 2022 jakaminen Qatarille kiinnostaa korruptioviranomaisia

Jalkapallomaailmaa hämmästyttänyt päätös jakaa vuoden 2022 MM-kisat pienelle Qatarille pysyy tapetilla.

Väliin puhutaan stadioneita rakentavien vierastyöläisten orjamaisista työoloista, väliin kisojen jakamiseen liittyvistä korruptioepäilyistä. Jälkimmäinen on pari viimeistä päivää ollut uutisissa ranskalaisen Michel Platinin pidätyksen vuoksi. Hänet vapautettiin kelloviisareiden siirryttyä keskiviikon puolelle. Nanterressa, Pariisin lähellä pidetyt kuulustelut olivat kestäneet useita tunteja.

Platinia epäillään ”aktiivisesta ja passiivisesta korruptiosta”.

Platini on Ranskan kaikkien aikojen menestyneimpiä jalkapalloilijoita, jonka käsivarressaan oli kapteenin nauha, kun Ranska voitti EM-tittelin vuonna 1984. Platinista kruunattiin yhdeksällä täysosumalla kisojen maalikuningas.

Kaksi miljoonaa frangia tilille

Ripustettuaan nappulakengät naulaan Platini on tehnyt uraa urheilujohtajana. Hän valittiin Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtajaksi vuonna 2007.

Uefaa Platini johti vuoteen 2015 saakka. Hän sai lähtöpassit, kun kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan eettinen komissio määräsi hänelle kahdeksan vuoden toimintakiellon jalkapalloon liittyvissä asioissa. Myöhemmin rangaistus lyhennettiin neljään vuoteen. Syynä Platanin saamaan punaiseen korttiin oli paljastus, jonka mukaan Fifan sveitsiläinen puheenjohtaja Sepp Blatter oli maksanut kaksi miljoonaa Sveitsin frangia (1,8 miljoonaa euroa) Platinin tilille. Blatter sanoo, että kyse oli palkkio Platinin työstä Fifan hyväksi vuosina 1998–2002.

Qatar osti jalkapalloseuran

Nyt siis on suurennuslasin alla se, miten toimelias Platini oli, kun Qatar sai vuoden 2022 kisat. Ranskan korruptioviranomaisia kiinnosti Nanterren kuulusteluissa ennen muuta tapaaminen Élysée-palatsissa 23. marraskuuta 2010. Siihen osallistuivat Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy , Tamim bin Hamad Al Thani joka on Qatarin nykyinen emiiri, ja Michel Platini.

Tapaamisessa sovittiin, että Qatarin valtion omistama sijoitusyhtiö Qatar Sports Investments (QSI) ostaa pariisilaisen jalkapalloseuran Paris Saint-Germainin. Vastapalvelukseksi Qatarin hallitsijan uskotaan pyytäneen Platinia edistämään Qatarin MM-kisahakua.

Pari viikkoa myöhemmin, 2. joulukuuta 2010 Fifa myönsi vuoden 2018 MM-kisat Venäjälle ja vuoden 2022 kisat Qatarille.

880 miljoonan dollarin lupaus

Qatarin voitto oli suuri yllätys, sillä sen taakse jäi ennakkosuosikki Yhdysvallat. Viimeisen kierroksen äänestystulos oli 14–8 Qatarin hyväksi.

Qatarin valinta herätti suurta hämmästystä, sillä pieni hiekkaerämaavaltio ei ole jalkapallon suurmaa missään mielessä. Sen maajoukkue ei ole menestynyt kummoisesti, sen peleissä käy vähän yleisöä ja sää on varsinkin kesällä tappavan kuuma.

Miten Qatar sitten sai tarvittavat äänet?

Sunday Times kertoi maaliskuussa dokumentista, jonka mukaan Qatar tarjoutui salaisesti maksamaan Fifalle 880 miljoonaa dollaria, jos se saa kisat.

Tutkimukset ovat jatkuneet vuodesta 2016, eikä loppua näy.