Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi tuomiota SCC-vyyhdistä – Markku Ritaluomalle lähes miljoona euroa maksettavaa

Sunny Car Centerin toimitusjohtajan palkka kaksinkertaistettiin, vaikka yhtiön talous oli kuralla.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi torstaina kaksi tuomiota liittyen paljon julkisuutta saaneeseen Sunny Car Center -autotalohankkeeseen. Oikeudessa käsiteltiin yhtiön toimitusjohtajana toimineen Markku Ritaluoman palkka-asioita.

Markku Ritaluoma velvoitettiin maksamaan SCC Hämeenlinna oy:n konkurssipesälle 433 186 euroa viivästyskorkoineen.

Ritaluoma myös velvoitettiin suorittamaan takaisin konkurssipesälle noin 450 000 euroa SCC:n varoilla tehdyistä ostoista ja nostoista. SCC:n oikeudenkäyntikuluja hänelle tuli maksettavaksi noin 55 000 euroa korkoineen.

Maksettavaksi tuli lisäksi pienempiä luottokorttimaksuja ja muita kuluja niin, että Ritaluoman korvattavaksi tuomittiin yhteensä noin 970 000 euroa.

Korvausvaateet perustuivat siihen, että yhtiön heikosta taloudellisesta tilasta huolimatta Ritaluoman palkka korotettiin kohtuuttoman suureksi, ja rahoja on viety velkojien ulottuvilta. Myös yhtiön kirjanpidossa oli puutteita.

Tuomio myös kaupungin edustajalle

Käräjäoikeus antoi tuomion myös entisen kuntapoliitikon Iisakki Kiemungin osalta erillisessä oikeudenkäynnissä.

Oikeudenkäynnissä käsiteltiin Hämeenlinnan kaupungin edustajana yhtiön hallitukseen kuuluneen Kiemungin vahingonkorvausvelvollisuutta konkurssipesälle. Hän oli SCC:n hallituksen jäsenenä hyväksymässä Ritaluoman palkankorotusta.

Kiemunki velvoitettiin suorittamaan konkurssipesälle soviteltu summa 46 656 euroa viivästyskorkoineen. Määrästä voidaan oikeuden mukaan vähentää sen verran, mitä Ritaluomalta saadaan perityksi samoista palkoista.

Kiemunki velvoitettiin myös korvaamaan konkurssipesän oikeudenkäyntikuluja 12 000 euroa viivästyskorkoineen.

Kertomansa mukaan Kiemunki pyrki, mutta epäonnistui, saamaan tietoa yhtiön tilanteesta.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia ja ratkaisuista voi valittaa hovioikeuteen.

Taustalla aiempia oikeudenkäyntejä

Hämeenlinnaan suunnitellun ja konkurssiin ajautuneen autotalohankkeen jäljiltä on käyty eri oikeudenkäyntejä.

Aikaisemmin käräjäoikeus on tuominnut Ritaluoman 6,2 miljoonan euron korvauksiin SCC:stä vietyjen varojen vuoksi. Kiemunki määrättiin yhteisvastuulliseksi 350 000 euron osalta.