Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus antaa tuomiot Ilmavoimien Lemmenjoki-harjoituksen syytteistä tänään

Harjoituksen johtajan ohella syytettynä on Ilmavoimien silloinen komentaja.

Helsingin hovioikeuden odotetaan antavan tänään tuomionsa Ilmavoimien Lemmenjoki-harjoitukseen liittyvässä syytekokonaisuudessa. Oikeudessa syytettynä ovat Karjalan lennoston entinen komentaja, eversti Markus Päiviö ja Ilmavoimien entinen komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen .

Päiviötä syytetään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta Lemmenjoella Inarissa 22.–24. syyskuuta 2017 järjestetyssä vapaaehtoisessa harjoituksessa. Päiviö toimi harjoituksen johtajana.

Syytteiden mukaan hän oli muun muassa nimitellyt harjoituksen osallistujia, esiintynyt humalassa ja antanut sopimattomia käskyjä. Oikeudessa todistajana kuullun Karjalan lennoston silloisen esikuntapäällikön mukaan Päiviö oli muun muassa kutsunut paikalla olleita kantahenkilökunnan jäseniä useaan otteeseen ”homorunkkareiksi”.

Lisäksi hän syytteiden mukaan esiintyi humalassa, minkä on arvioitu epäasiallisen käytöksen ohella johtaneen kaatumisiin vaelluksen yhteydessä. Kunnianloukkauksesta Päiviötä syyttää Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi , joka vaatii Päiviöltä 3 000 euron korvauksia. Eri henkilöiden muistikuvien mukaan Päiviö oli kutsunut Saatsia Suomen tyhmimmäksi tai paskimmaksi kaupunginjohtajaksi.

Myöntänyt nimittelyt, kiistänyt loukkaavuuden

Oikeudelle antamassaan vastauksessa Päiviö oli myöntänyt osan nimittelyistä, mutta kiistänyt niiden loukkaavan merkityksen. Hän on selittänyt kommenttejaan ja kompurointejaan huumorilla ja väsymyksellä.

Päiviö oli jo aiemmin harjoituksen jälkeisellä viikolla lähettänyt sähköpostia sen osallistujille. Siinä hän kiitti harjoitukseen osallistumisesta sekä pyysi anteeksi aiheuttamaansa mielipahaa ja väärinkäsityksiä.

Ilmavoimien entistä komentajaa Sampo Eskelistä syytetään palvelusrikoksesta, koska hänen epäillään viivytelleen esitutkinnan aloittamista Päiviön käytöksestä. Esitutkinta alkoi joulukuussa 2017, eikä kahden ja puolen kuukauden taukoon liittynyt Eskelisen mukaan salailun yrityksiä.

Tapauksen pääkäsittely alkoi Helsingin hovioikeudessa toukokuun alussa. Samoihin aikoihin Päiviö, joka oli jo aiemmin luopunut Karjalan lennoston komentajan tehtävistä, siirtyi puolustusvoimien palveluksesta reserviin.

Tapauksen oikeuskäsittely on alkanut käräjäoikeuden sijaan Helsingin hovioikeudesta, koska syytteessä on korkea-arvoinen upseeri.