Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Boeingin turmakoneesta 737 Maxista löydetty uusi riskitekijä

Usa:n ilmailuviranomaiset löysivät Boeing 737 Maxista uuden mahdollisen riskitekijän. Mikroprosessorin ongelma saattaa laskea koneen nokan kohti maata.

Yhdysvaltojen ilmailuviranomaisten (FAA) lentäjät ovat löytäneet Boeing 737 Max -mallista uuden mahdollisen riskitekijän.

Simulaattoritesteissä huomattiin, että koneen mikroprosessorin toiminnassa on ongelmia. Ongelmat saattavat kääntää 737 Maxin nokan maata kohti.

Vielä ei ole tietoa siitä, miten vika voidaan korjata. Riskitekijä saattaa korjautua uudelleenohjelmoinnilla, mutta se voi vaatia myös mikroprosessorin vaihdon.

Vielä ei myöskään ole varmaa tietoa siitä, aiheuttiko kyseinen tekijä Boeing 737 Maxin lentoturmat.

Viime kuussa yhdysvaltojen ilmailuviranomaiset kertoivat, että 737 Max saattaa saada heidän hyväksyntänsä jo kesäkuun lopussa. Uuden ongelman löytymisen takia, Boeing pääsee testaamaan konetta aikaisintaan heinäkuun 8. päivä.

Boeing 737 Max on ollut kansainvälisessä lentokiellossa maaliskuusta asti kahden kohtalokkaan lento-onnettomuuden takia. Indonesian lentoturmassa menehtyi 189 ihmistä ja Etiopiassa 157 ihmistä.

Molemmissa lentoturmissa lentokone tippui pian nousun jälkeen. Lentokoneen kapteenit ehtivät raportoida ongelman lennonjohdolle, mutta eivät pystyneet muuttamaan koneen kurssia.

Etiopian tapauksessa kapteeni oli pyytänyt lennonjohdolta lupaa palata takaisin lentokentälle. Hän sai luvan paluuseen juuri ennen kuin yhteys katkesi.

Indonesiassa kapteeni yritti saada konetta nousemaan, mutta automaattinen sakkausvaroitin painoi konetta alas. Edellisenä päivänä samaa konetta lentänyt kapteeni oli kohdannut myös ongelmia, mutta oli onnistunut kytkemään automaattisen sakkausvaroittimen pois päältä ja ohjaamaan konetta automaattisesti.

Lentoturmien varmaa syytä ei ole saatu selville. Syyksi on epäilty viallisia ohjelmistoja.

Boeing 737 Maxin onnettomuudet ja viat ovat vahingoittaneet Boeingin mainetta. Boeingin pörssikurssi laski hurjasti maaliskuussa. Sittemmin kurssi on ollut hienoisessa nousussa, muttei ole päässyt takaisin helmikuun lopun lukemiin.