Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Halla-aho huolissaan sananvapaudesta: "Vain valheet tarvitsevat suojakseen sensuuria"

Puheenjohtaja Halla-ahon määritelmän mukaan perussuomalaiset ei ole enää populistinen puolue.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää ongelmana sitä, että vallitsevan poliittisen linjan arvostelemista tulee yhä vaikeampaa ja vaarallisempaa koko ajan ahdasmielisemmäksi muuttuvan ilmapiirin vuoksi.

– Kylmän sodan aikana Neuvostoliiton arvosteleminen oli sosiaalisesti paheksuttavaa ja sillä saattoi joutua poliittiseen paitsioon.

– Tämän päivän Suomessa, ja länsimaissa laajemminkin, maahanmuutosta, islamista, seksuaalivähemmistöistä, Euroopan unionista ja eräistä muista kysymyksistä on tullut uusi Neuvostoliitto. Jos esität niistä vääriä mielipiteitä, olet pimeä voima. Mikä pahinta, väärien mielipiteiden ilmaisemisesta joutuu yhä useammin taloudellisten tai juridisten sanktioiden kohteeksi.

Oikeusvaltiolle on Halla-ahon mukaan tuhoisaa, että mielipiteen ilmaisua rajoitetaan.

– Vielä tuhoisampaa on se, että kukaan ei oikeastaan enää tiedä, mikä on laillista ja mikä ei. Laillinen epävarmuus tai oikeusvarmuuden puute johtaa mielivaltaan ja itsesensuuriin, hän varoitti.

Halla-aho korosti, että sananvapaus on perussuomalaisille keskeinen arvo ja ihmisoikeus.

– Sananvapaus on nimenomaan vapautta ilmaista mielipiteitä, vaikka ne loukkaisivat ja häiritsisivät jota kuta. Vain valheet tarvitsevat suojakseen sensuuria.

Halla-ahon mukaan sananvapauden rajoittamiseen täytyy puuttua rakenteellisin keinoin eli korjaamalla sananvapautta rajoittavaa lainsäädäntöä.

– Lakien tehtävänä on suojella kansalaisia ja turvata heidän vapauksiaan, ei varjella päätöksentekijöitä tai mediaa kansalaisten esittämältä kritiikiltä.

Irti Soinin opinkappaleesta

Halla-aho määritteli puoluekokouksen linjapuheessaan, että perussuomalaiset ei ole populistinen puolue. Hän sanoutui siten selvästi irti edeltäjänsä Timo Soinin ajoista, jolloin populismi oli puolueen keskeinen opinkappale.

– Perussuomalaiset eivät mielestäni ole olleet pitkään aikaan populistinen puolue siinä mielessä, että pyrkisimme haistelemaan trendejä tai juoksemaan niiden mukana, Meillä on varsin selvä linja, jota ajamme siksi, että pidämme sitä oikeana ja luotamme siihen, että aika suuri osa ihmisistä on niistä linjauksista samaa mieltä, hän sanoi Lännen Medialle.

Halla-aho korosti puolueen linjan perustuvan siihen, että julkisen vallan ensisijaisena tehtävänä on puolustaa edistää ja puolustaa suomalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta.

– Meidän tavoitteena ei ole räksyttää kaikesta, mitä hallitus tekee. Tehtävämme on nostaa esiin epäkohtia, joista hallitus vaikenee ja hallituksen virheitä, silloin kun se niitä tekee. Näillä näkymin puheenaiheista ei tule tällä vaalikaudella pulaa sen enempää kotimaan politiikassa kuin Euroopassakaan, Halla-aho sanoi.

Sääntömuutos valmisteluun

Puoluekokouksesta jäi Halla-ahon mieleen hyvä henki ja se, kuinka helpolla lopulta päästiin puoluevaltuuston valinnasta. Puoluevaltuuston valinnassa käytettyä listavaalia arvosteltiin parissa puheenvuorossa sääntöjen vastaiseksi, mutta suurempaa kapinaa siitä ei syntynyt.

Halla-ahon mukaan kritiikki oli esimerkki siitä, että puolueen säännöt eivät ole ajan tasalla.

– Meillä on aikomuksena käynnistää uudelleen sääntömuutosuudistus, joka olisi toivon mukaan valmis esiteltäväksi jäsenille seuraavassa puoluekokouksessa. Näin saataisiin selkeät ja toimivat prosessit siihen, miten puoluevaltuuston jäsenet valitaan, hän lupasi.

Puoluevaltuuston valintatavan ongelmista puhuivat kokoussalin käytävillä etukäteen nuorisojärjestön etnonationalistiseen siipeen kuluvat.

– Puoluevaltuuston valinta ei kuitenkaan nähdäkseni liity millään tavalla etnokysymykseen, vaan se on kaikissa puoluekokouksissa esille tuleva ongelma. Piirien jäsenet eivät aina ole tyytyväisiä tapaan, jolla piirit päättävät henkilöistään.

Halla-aho on aiemmin todennut jyrkän linjan etnonationalisteista, että puolueen nuorisojärjestössä on joitakin ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa. Halla-aho sanoi nyt toivovansa, että tilannetta voitaisiin lähestyä aikaisempaa paremmassa hengessä.

– Voitaisiin sopia yhteisistä pelisäännöistä ja siitä, mikä on puolueen linja ja minkälaisten asioiden sanominen ei välttämättä ole puolueen edun mukaista eikä näiden henkilöiden oman edun mukaista.