Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sellutehtaita puolustaneen Katri Kulmunin puoliso on metsäalan lobbari – miehen tehtävänkuvaa muutettiin ministerinimityksen jälkeen

Keskustan puheenjohtajaehdokas, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ei pidä Jyrki Peisan edunvalvontatyötä Metsäteollisuus ry:ssä ongelmana. Työ- ja elinkeinoministeriöön liittyvät tehtävät siirrettiin Kulmunin ministerinimityksen jälkeen pois Peisalta.

Keskustan elinkeinoministeri Katri Kulmunin puoliso Jyrki Peisa työskentelee metsäteollisuusalan edunvalvontajärjestössä. Peisa on vuodesta 2017 alkaen ollut Metsäteollisuus ry:llä, jossa hän on tällä hetkellä johtajana logistiikan, ympäristön ja kauppapolitiikan yksikössä. Peisa kuuluu myös järjestön johtoryhmään.

Työ- ja elinkeinoministeriön alaisuuteen kuuluvat muun muassa metsätalous ja -teollisuus sekä EU:n metsäasiat. Kulmuni on julkisuudessa puolustanut esimerkiksi hallitusta jakanutta Kemin sellutehdashanketta, jota vihreät ovat kritisoineet voimakkaasti. Hän on myös ehdolla keskustan puheenjohtajaksi syyskuun puoluekokouksessa.

Kulmuni vastasi Lännen Median kommenttipyyntöön lyhyesti avustajansa välityksellä. – Ministeri Kulmuni ei näe asiassa mitään ongelmaa, elinkeinoministerin erityisavustaja Kari Jääskeläinen kertoo tekstiviestitse.

Lännen Median tavoittama Peisa kieltäytyy kommentoimasta mahdollista sidonnaisuutta vedoten siihen, että asia kuuluu hänen työnantajalleen.

Tehtäviä muutettiin ministerivalinnan jälkeen

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatisen mukaan päällekkäisyydet puolisoiden toimialoissa otettiin huomioon Kulmunin ministerinimityksen aikaan. Peisan vastuulla oli aiemmin muun muassa energiapolitiikka, joka kuuluu myös elinkeinoministerin toimenkuvaan.

– Totesin hyvin nopeasti tuon päivän aikana, että asia voitaisiin nähdä poliittisesti ongelmallisena, vaikka tässä ei juridista ongelmaa olekaan. Elinkeinoministerille kuuluvat asiat siirrettiin pois Peisan alaisuudesta samana päivänä, kun Kulmuni nimitettiin tehtävään.

Metsäteollisuus ry tiedotti tuolloin organisaatiomuutoksesta, jossa Peisalle siirrettiin työ- ja elinkeinoministeriön asioiden tilalle kauppapolitiikan kysymykset. Lisäksi hän vastaa liikenne- ja viestintäministeriön sekä ympäristöministeriön alle kuuluvista asioista.

Jaatisen mukaan asiassa ei ole jääviysongelmaa. Hän vetoaa myös Suomen pieneen kokoon.

– Jokaisen ministerin puoliso työskentelee missä työskentelee. Jos jostain henkilöstä tulee ministeri, niin sehän ei tarkoita sitä, että puolison pitäisi luopua työtehtävistään. Tässä tapauksessa ratkaisun teki puolison työnantaja.

Öljyisiä vertailukohteita

Jaatinen ottaa ulkomaisena verrokkina esille vuonna 2013 Norjan pääministerinä aloittaneen Erna Sohlbergin , jonka puoliso Sindre Finnes on ollut koko Sohlbergin ministeripestin ajan esimiestehtävissä teollisuusalan työnantajajärjestö Norsk Industrissa.

– Kuulin norjalaiselta kollegaltani, että sielläkin työtehtävät on eriytetty niin, että ne eivät liity suoraan puolison työnkuvaan. Pääministerin osalta se on varmasti vielä vaikeampaa. Näitä pitää yrittää ratkaista aina parhailla mahdollisilla tavoilla, Jaatinen sanoo.

Metsäteollisuus ry on metsäteollisuutta Suomessa harjoittavien yritysten edunvalvontajärjestö, joka on myös Elinkeinoelämän keskusliiton jäsen. Metsäteollisuus ry:hyn kuuluu 75 jäsenyritystä, mukaan lukien Kemiin sellutehdasta suunnitteleva Metsä Group. Ministerien puolisot nousivat puheenaiheeksi kesäkuussa, kun Iltalehti uutisoi sisäministeri Maria Ohisalon puoliso Miika Johanssonin työskentelevän öljy-yhtiöllä.