Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Kiina esitteli Yhdysvaltoihin ulottuvia ydinohjuksiaan 70-vuotisjuhlien paraatissa

”Yksikään voima ei voi järkyttää Kiinan asemaa”, presidentti Xi Jinping julisti puheessaan.

Kiina juhlii tiistaina 70-vuotispäiväänsä. Pääkaupungin Pekingin kaduilla vyöryi massiivinen sotilasparaati. Juhlallisuudet avasi harmaaseen Mao-pukuun pukeutunut presidentti Xi Jinping .

– Yksikään voima ei voi järkyttää Kiinan asemaa tai pysäyttää Kiinan kansan ja valtion kehitystä, hän sanoi Taivaallisen rauhan aukiolla pitämässään puheessa uutistoimisto Reutersin mukaan. Mao Zedong julisti Kiinan kansantasavallan syntyneeksi samassa paikassa 1. lokakuuta vuonna 1949. Xin seurassa olivat hänen edeltäjänsä Hu Jintao ja Jiang Zemin .

Sukellusveneohjuksien ensimmäinen esittely

Puhetta seurasi maailman suurin sotilaskulkue, jossa nähtiin panssarivaunuja, sotilaslennokkeja ja ohjuksia. Esillä oli myös Kiinan ydinasepelotteen keskipiste eli DF-41 ohjukset, jotka pystyvät kuljettamaan useita ydinkärkiä Yhdysvaltoihin asti. – Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Kiina esitteli paraatissa JL-2 sukellusveneohjuksia. Niiden kantama ei ulotu Kiinan aluevesiltä Yhdysvaltoihin, mutta ne näyttävät minne muualle Kiina pystyy iskemään, sanoi Reutersin haastattelema professori Nozomu Yoshitomi Japanin Nihonin yliopistosta.

Juhlallisuuksissa Xi huusi mustan limusiinin kattoikkunasta yleisölle ”Hei toverit, kovasti työskentelevät toverit!”. Ihmiset vastasivat tähän huutamalla ”Seuraa puoluetta! Taistele voittaaksesi! Noudata esimerkillistä toimintaa!”

Tämän jälkeen Xi seurasi sotilaskulkuetta lavalta. Sotilasparaatin jälkeen vuorossa olivat tanssijat, Kiinan historian ja saavutusten esittely sekä johtajien kuvien kantaminen väkijoukkojen editse.

Protestit elävät Hongkongissa

Kansallispäivä on vuoden tärkein päivä Kiinalle. Samaan aikaan kun Kiina yrittää vahvistaa mielikuvaa itsestään maailmalle avautuvana mahtivaltiona, se kamppailee Hongkongissa neljä kuukautta jatkuneiden protestien kanssa. Hallituksen vastaiset protestit ovat Xin presidentinuran näyttävin kolhu.

Mielenosoitusten odotettiin jatkuvan erityishallintoalueella myös tiistaina, vaikka viranomaiset olivat kieltäneet ne. Pääkaupungissa partioi useita poliiseja, sillä viranomaiset yrittivät varmistaa etteivät protestit puhkeisi kansallispäivänä.

– Kuolisin ennemmin kuin menettäisin vapauteni, sanoi Reutersin haastattelema opiskelija. Maanantaina poliisi sanoi pidättäneensä viisi 17-25-vuotiasta mielenosoittajaa, jotka valmistelivat protesteja. Hongkongin johtaja Carrie Lam on Pekingissa juhlien ajan. Hongkong perui Kiinan kansallispäivän ilotulitukset vedoten turvallisuussyihin.

Kiinan toinen päänsärky on sen edustan saarivaltio Taiwan, joka on julistautunut itsenäiseksi. Taiwan tuomitsi tiistaina Kiinan diktaattorivallan ja sanoi sen olevan uhka rauhalle.