Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Tunnelma Valkoisessa talossa oli kiivas, mutta Niinistö vakuutti viihtyneensä Trumpin rinnalla

Presidentti Niinistö kertoi suomalaisille toimittajille Washingtonissa, ettei odottanutkaan matkarepun täyttyvän konkretialla. Tapaaminen toi hänen mukaansa ymmärrystä siitä, millaisia ajatuksia Donald Trumpilla on.

Presidentti Sauli Niinistö oli Valkoisen talon vierailunsa jälkeen tyytyväisellä mielellä. Hän kiitti presidentti Donald Trumpin kyenneen hyvin paneutumaan Suomen asioihin kohun keskellä.

Niinistö taitaa nauttia vaativista tilanteista.

– Miellyttävää, viihdyin hyvin, Niinistö kuvaili tapaamistaan Trumpin kanssa, kun hän presidenttien yhteisen lehdistötilaisuuden jälkeen tapasi suomalaisia toimittajia Washingtonissa.

Aiemmin keskiviikkoiltana Suomen aikaa valtiovierailun tunnelma muuttui kiivaaksi välittömästi, kun presidentit astuivat ensi kertaa median eteen. Trump oli vasta ehtinyt ottaa Niinistön vastaan Valkoisen talon edustalla ja siirtyä tämän kanssa presidentin työhuoneeseen eli Oval Officeen, kun amerikkalainen toimittaja jo huusi ilmoille kaikkien odottaman kysymyksen Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puhelusta.

Tapaamisen alusta asti oli selvää, että juuri tuo puhelu on päivän polttava puheenaihe. Sisäpolitiikka kiilasi kiinnostavuudessaan suomalaisen vieraan edelle.

Moni tuskin olisi halunnut vaihtaa paikkaa Niinistön kanssa, joka seurasi hiljaa vierestä, kun toimittajat huusivat kysymyksiä Trumpille. Tämä puolestaan vastasi arvostelemalla demokraatteja ja kutsumalla mediaa muun muassa ”kansan viholliseksi”. Yleensä Trump on kovin sanoin syyttänyt mediaa valeuutisista, mutta nyt hän ilmoitti, että itse asiassa ”korruptiomedia” olisi vielä osuvampi termi.

Niinistö pysytteli vaiti. Suomi nousi tänä vuonna lehdistönvapausindeksissä toiseksi. Yhtä värikäs yhteenotto Niinistön ja median välillä tuntuu hyvin kaukaiselta, liki mahdottomalta ajatukselta. Trumpin tyyliin se kuuluu.

Yhteisen lehdistötilaisuuden jälkeen Niinistö astui suomalaismedian eteen Yhdysvaltain presidentin vierastalossa Blair Housessa, joka sijaitsee aivan Valkoisen talon lähellä. Tunnelma oli täysin päinvastainen kuin presidenttien yhteisessä tilaisuudessa.

Niinistö ei halunnut kommentoida Trumpin sanomisia mediasta. Hän huomautti olevansa paikalla vieraana.

– Saatoimme havaita, että täällä on hyvin kiivas tilanne, on ollut jo jonkin aikaa, Niinistö sanoi.

Hän jatkoi, että varmaankin jokainen tilannetta seurannut on ajatellut, että ”ei meillä sentään”.

– Tämä on meille aika vierasta.

Presidenttien välit kunnossa

Kaoottisesta sisäpoliittisesta tilanteesta huolimatta Trump keskittyi Niinistön mukaan kahdenvälisiin keskusteluihin.

– Hän oli paremmin orientoitunut Suomeen kuin kaksi vuotta sitten, Niinistö kuvaili.

Puheenaiheina olivat Niinistön mukaan kaikki asiat, joiden saattoi kuvitella nousevan esille. Hän kuitenkin myönsi, että puheet ilmastonmuutoksesta olisivat lopettaneet keskustelun. Ilmastoasioista presidentit keskustelivat mustan hiilen osalta, jonka käyttöä arktisella alueella Yhdysvallat on valmis vähentämään.

Niinistö arveli, että tämän asian osalta Trump saatiin nyt ehkä sanomaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kysymysvuoron saanut MTV:n kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kysyi Niinistöltä presidenttien yhteisessä tapaamisessa, onko Trump pyytänyt palveluksia häneltä. Tästähän Trumpin virkasyytteessä on kyse. Suomalaisten toimittajien edessä Niinistö sanoi painokkaasti, ettei häntä ole painostettu eikä palveluksia pyydetty. Sen sijaan presidentit olivat Niinistön mukaan varsin tasavertaisia.

Heidän välinsä vaikuttivat päivän aikana lämpimiltä.

– Joka pöydässä on omat tapansa. Ei minulla ole vaikeuksia, Niinistö kertoi Lännen Medialle suhteistaan yhdysvaltalaiseen kollegaansa.

– Jos on ihmisten kanssa tekemisissä, tietää miten ihmisten kanssa tulee toimeen, Niinistö sanoi.

”Demokratiasta kannattaa pitää kiinni”

Yhdysvaltalaismedioissa nousi keskustelua siitä, kun Niinistö sanoi lehdistötilaisuudessa Trumpille, että Yhdysvalloilla on hieno demokratia.

– Pitäkää siitä kiinni, hän jatkoi.

Lausunto herätti kiinnostusta, sillä Trump on parhaillaan kohun keskellä ja demokraatit ovat käynnistäneet virkarikostutkinnan häntä vastaan. Tiedotustilaisuudessa amerikkalainen toimittaja tiedusteli, onko Niinistö huolissaan siitä, että Yhdysvalloissa demokratia ei toteutuisi. Asia nousi esille myös Niinistön lehdistötilaisuudessa suomalaiselle medialle.

Ennen Trumpin tapaamista Niinistö vieraili tiistaina Arlingtonin sotilashautausmaalla, ja Valkoisessa talossa hän kertoi ehtineensä tutustua Washingtonissa myös Yhdysvaltain historian museoon, Amerikan intiaanien museoon ja Afroamerikkalaisen historian ja kulttuurin museoon. Nämä kaikki kertovat Yhdysvaltojen historian vaiheista.

– Esitin vain, että kansakunta on vuosien saatossa rakentanut hienon demokratian, josta kannattaa pitää kiinni, Niinistö sanoi.