Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikkonen Turkin asevientiluvista: "Myönnettyjä lupia ei ole yksinkertaista perua, on syytä seurata EU-maiden käytäntöä"

Nykyinen hallitus on myöntänyt kaksi asevientilupaa Turkkiin, viimeisen vasta kolme viikkoa sitten. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, että nyt selvitetään, onko perusteltua ja mahdollista puuttua lupiin jälkikäteen.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) selvitti Suomen asevientiä eduskunnassa. Kaikkonen korosti, että nykyinen hallitus on antanut vientiluvat silloisessa tilanteessa. Nyt vientilupia ei enää myönnetä.

– Tilanne on oleellisesti muuttunut aikaisemmasta. Turkki on käytännössä sotaa käyvä maa.

Turkki aloitti keskiviikkona maahyökkäyksen rajan yli Syyrian kurdialueille tarkoituksenaan ajaa raja-alueella olevat kurdijoukot syvemmälle Syyriaan. Turkki aikoo perustaa Syyrian puolelle noin 480 kilometriä pitkän ja 30 kilometriä syvän turvavyöhykkeen. Sinne se suunnittelee sijoittavansa Turkkiin paenneita syyrialaisia pakolaisia. Torstaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkasi päästää Eurooppaan miljoonia pakolaisia, mikäli EU kritisoi Turkin operaatiota Syyriassa.

Asevientiluvat on myönnetty Noptel Oy:lle etäisyysmittajärjestelmien vientiin ja Robonicille ilma-alusten lähetysalustoille ilmapuolustusjärjestelmien harjoitustoimintaan.

– On tarkoitus selvittää onko myönnetyille luville jotakin tehtävissä, mutta aivan yksinkertaista se ei ole. On syytä seurata EU-maiden käytäntöä.

Kaiken kaikkiaan viime vuosina Suomesta on viety Turkkiin eniten ajoneuvojen suojausmateriaaleja ja etäisyysjärjestelmien komponentteja.

Turkkiin vietiin viime vuonna sotatarvikkeita Suomesta noin 17 miljoonan euron arvosta. Viime vuonna Turkkiin myönnettiin Suomesta euromääräisesti tarkasteltuna eniten, eli vajaan 40 miljoonan euron arvosta siirto- ja vientilupia.

– Suomi on, kuten monet muutkin EU-maat, myöntänyt lupia. Ruotsilla ja monella muulla EU-maalla vientiluvut ovat suurempia. Suomi ei ole suuri toimija.

Kaikkonen korosti, että tuotteet, jotka Suomesta on viety, eivät ole raskasta aseistusta. Puolustusministeri muistutti, että Suomella on korkeatasoinen vientivalvontajärjestelmä ja kansainvälisiä sopimuksia noudatetaan. Asevientiluvat valmistellaan ulkoministeriössä yhteistyössä puolustusministeriön kanssa. Merkittävimmät kaupat tulevat valtioneuvoston harkintaan puolustusministeriön esityksestä.

– Pääsääntöisesti kun tulee uusia lupapyyntöjä, niin otetaan kantaa, mikä on se maa ja tuote, mitä ollaan viemässä. On eri asia viedä panssarivaunuja kuin kiikareita.

Kaikkosen mukaan tämä ja edellinen hallitus ovat arvioineet myös Turkin ihmisoikeustilannetta, kun lupia on myönnetty. Noptelin ja Robonicin vientiluvat menivät seulan läpi. Yritysten tuotteet eivät Kaikkosen mukaan ole erityisen ihmisoikeussensitiivisiä.