Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Lykkääntyykö äänestys brexit-sopimuksesta? – Brittiparlamentissa luvassa tiukka äänestys aloitteesta, joka tarkoittaisi jälleen uutta aikalisää

Brexit-äänestystä lykkäävää muutosehdotusta kannatetaan yli puoluerajojen. Jos ehdotus menee läpi, pääministeri Johnson aikoo lähettää edustajat kotiin. Äänestys alkaa kello 16.30.

Brittiparlamentti väittelee parhaillaan muokatusta brexit-sopimuksesta, josta Britannia ja EU pääsivät sopuun torstaina. Äänestyksestä odotetaan erittäin tasaista. Sopimuksesta on tarkoitus äänestää iltapäivällä. Alahuoneen puhemies John Bercow valitsi kuitenkin käsiteltäväksi muutosehdotuksen, jossa brexitin hyväksyntä olisi jäissä, kunnes parlamentti olisi hyväksynyt erosopimuksen ratifioivan lainsäädännön. Jos lainsäädäntöä ei saada valmiiksi 31. lokakuuta mennessä, EU:lta saatettaisiin joutua pyytämään lisäaikaa. Aloitteen takana on sir Oliver Letwin , joka on yksi Johnsonia vastustaneista ja tämän erottamista konservatiivipuolueen edustajista. Jos parlamentti äänestää Letwinin ehdotuksen puolesta, pääministeri Boris Johnsonin erosopimuksesta ei äänestetä tänään, kertovat BBC ja Reuters. Tässä tapauksessa lykkäystä EU-erolle olisi siis käytännössä pakko hakea.

BBC:n mukaan äänestys alkaa kello 16.30 Suomen aikaa, ja ensin äänestetään Letwinin aloitteesta. Jos se menee läpi, äänestyksellä brexit-sopimuksesta ei ole enää merkitystä.

BBC arvioi, että Letwinin muutosehdotuksen äänestyksestä tulee tiukka.

Jos Letwinin aloite menee läpi, hallitus aikoo vetää esityksensä pois äänestyksestä ja tuoda sen uudelleen äänestettäväksi ensi viikon tiistaina, kertoo Sky News.

BBC:n mukaan pääministeri Johnson aikoo peruuttaa sopimusäänestyksen ja lähettää edustajat kotiin, jos Letwinin muutosehdotus menee läpi. Sen sijaan hallitus esittelisi sopimuksen ratifioimiseksi tarvittavaa lainsäädäntöä maanantaina. BBC kertoo, että Johnson pyytäisi tällöin EU:lta lisäaikaa.

Uutta kansanäänestystä vaaditaan

Alahuoneen istunnon aloittaneessa puheenvuorossaan Boris Johnson toivoi merkityksellistä äänestystä, joka hyödyttäisi koko maata.

Sir Oliver Letwin taas puolusti aloitettaan alahuoneen istunnossa ja kertoi kannattavansa erosopimusta. Hänen mukaansa aloite on vakuutus sille, ettei Britannia lähtisi EU:sta ilman sopimusta 31. lokakuuta. Letwin sanoi, että Britannian pitää olla ”turvassa”, jos se joutuu pyytämään lykkäystä brexitille.

Alahuone äänestää myös muutosehdotuksesta, joka vaatii uutta kansanäänestystä. Tuki tälle aloitteelle ei ole ollut yhtä suurta kuin Letwinin ehdotukselle. Brittimedioiden arvioiden mukaan uutta kansanäänestystä vaativaan People’s Vote -mielenosoitukseen on kokoontunut satoja tuhansia osallistujia Lontoossa lauantaina hetkiä ennen äänestystä. Mukana on useita julkisuuden henkilöitä ja myös Lontoon pormestari Sadiq Khan .