Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aktiivimalli kannusti ottamaan vastaan lyhytaikaisia töitä ja osallistumaan työllisyyttä edistäviin palveluihin

Ansiosidonnaista saavien työllistyminen kasvoi. VATT:n tutkimuksessa ei kuitenkaan pystytty osoittamaan työllisyysvaikutuksista mitään lukuja.

Aktiivimalli kasvatti työttömien taloudellisia kannustimia lyhytaikaisten töiden vastaanottamiseen ja työllistymistä edistäviin palveluihin osallistumiseen. Ansiosidonnaista päivärahaa saavien työttömien työllistyminen kasvoi.

Aktiivimallin työllisyysvaikutuksia on kuitenkin vaikea erottaa hyvän työllisyystilanteen vaikutuksista. Sen takia mallin työllisyysvaikutuksista ei pystytty antamaan mitään lukuja, kun Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ja Turun yliopiston tutkimus aktiivimallin vaikutuksista julkistettiin perjantaina. – Malli otettiin käyttöön aikana, jolloin työllisyys oli vahvassa kasvussa. Sopivaa verrokkiryhmää ei ollut, professori Roope Uusitalo perusteli johtopäätösten vaikeutta.

Aktiivimalli alensi työttömyysetuutta yli kolmannekselta työttömiä, kokonaan työttömiltä noin puolella. Heitä on ollut yli 100 000.

Leikkuri osui erityisesti vanhimpiin työttömiin. Yli 55-vuotiaista työttömistä päiväraha pieneni noin puolella.

TE-toimistoista tuli kritiikkiä

TE-toimistojen henkilökunnalle suunnatun kysely- ja haastattelututkimuksen mukaan työttömien työnhakijoiden halukkuus osallistua palveluihin lisääntyi aktiivimallin käyttöönoton jälkeen.

Kasvaneeseen palvelutarpeeseen vastattiin lisäämällä palvelujen tarjontaa. Siitä huolimatta malliin suhtauduttiin TE-toimistoissa varsin kriittisesti. Sitä ei nähty työvoimapoliittisesti tarkoituksenmukaisena keinona edistää työllisyyttä.

Kyselyn ja haastattelujen mukaan aktiivimallin avulla ei pystytä vastaamaan erilaisten työnhakija-asiakkaiden motivaatioon, tarpeisiin ja edellytyksiin aktivoitua. Sen takia sitä pidettiin eriarvoistavana, epäoikeudenmukaisena ja vääriin asiakasryhmiin kohdentuvana.

Aktiivimallin nähtiin kannustavan vääränlaiseen aktiivisuuteen, joka ei perustu asiakkaiden tarpeisiin, motivaatioon tai työvoimapoliittiseen tarkoituksenmukaisuuteen.

Palveluja vahvistetaan

Työministeri Timo Harakka (sd.) kiitti tutkijaryhmää huolellisesta työstä. Hän sanoi, että yksi raportin tärkeimmistä tuloksista on se, että aktiivimalli lisäsi TE-palvelujen käyttöä ja kysyntää.

– Työttömien palvelut turvataan ja niitä entisestään vahvistetaan nyt, kun hallitus purkaa aktiivimallin leikkurin, Harakka sanoi.

Hän muistutti työllisyyspalveluihin osallistumisen velvoittavuudesta.

– Parhaillaan valmistelussa on työttömyysturvan ja työttömien palveluiden uudistus, joka tukee työttömyysjaksojen lyhentymistä ja kannustaa työnhakuun. Tämä yksilöllisen työnhaun tuen malli rakennetaan siten, että työttömän oikeudet ja velvollisuudet ovat siinä tasapainossa.

Uudessa mallissa palvelut ja työnhakuvelvoite perustuvat yksilölliseen työllistymissuunnitelmaan. Hallitus antaa siitä esityksen syksyllä 2020.

– Tämä uudistus valmistellaan lisäksi siten, että sen vaikuttavuus voidaan jälkikäteen arvioida, Harakka sanoi. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitusohjelman mukaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty.

– Koska tarkkoja lukua ei saatu, meitä velvoittaa 30 000:n työllisyystavoite ensi syksyyn mennessä. Raportti antaa aihetta panostaa juuri niihin palveluihin, mitä hallitus on tekemässä, Harakka sanoi.

Hallituksella pitäisi ensi syksyn budjettiriihen mennessä olla tehtynä toimet, joilla saadaan 30 000 työllistä lisää.

Purkua on valmisteltu

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti jo elokuussa lausuntokierrokselle hallituksen esitysluonnoksen työttömyysturvan aktiivimallin kumoamisesta.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2020. Se tarkoittaa sitä, että työttömyysetuutta saavan henkilön aktiivisuutta ei enää seurattaisi mallin mukaisesti eikä aktiivimalli leikkaisi 1.1.2020 alkaen kertynyttä työttömyysetuutta.

Jos työttömyysetuutta on aiemmin aktiivimallin perusteella alennettu, se palautuisi normaalin suuruiseksi vuoden 2020 alusta. Tammikuussa maksuun tuleviin mutta vuonna 2019 kertyneisiin työttömyysetuuksiin aktiivimallin leikkurit vielä vaikuttaisivat.

Aktiivimalliin liittyi työttömyyden alkuun asetettavan omavastuuajan lyhentäminen aiemmasta seitsemästä arkipäivästä viiteen arkipäivään. Työttömyyden alun omavastuuaikaa ei lakiluonnoksessa esitetä muutettavaksi, joten se olisi jatkossakin nykyinen viisi arkipäivää.