Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sdp:n hallitusneuvottelutoimikunta kokoontuu keskiviikkona iltapäivällä pohjustamaan hallitustunnustelijan valintaa – Li Andersson: Emme ota kantaa sdp:n sisäisiin valintoihin

Sdp aikoo edetä nopeasti hallitustunnustelijan valinnassa. Koolla ovat sdp:n hallitusneuvottelutoimikunta, puoluehallitus ja eduskuntaryhmä ennen kuin eduskuntaryhmän esitys hallitustunnustelijasta viedään eduskunnan suureen saliin torstaina. Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan hallitustunnustelijan valinta on sdp:n oma päätös.

Sdp:n hallitusneuvottelutoimikunta kokoontuu keskiviikkona iltapäivällä keskustelemaan puolueen hallitustunnustelijasta. Hallitusneuvottelutoimikuntaan on valittu puolueen puheenjohtaja ja pääministerin tehtävistä eronnut Antti Rinne , puoluehallituksen edustajat Sanna Marin , Ville Skinnari ja Antton Rönnholm sekä eduskuntaryhmän edustajat Antti Lindtman , Kristiina Salonen ja Ilmari Nurminen .

Tavoite valita ennen itsenäisyyspäivää

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo Lännen Medialle, että hallitustunnustelijan valinnassa on tarkoitus edetä nopeasti. Nimi voisi olla selvillä ja hyväksytty eduskunnan suuressa salissa jo ennen itsenäisyyspäivää.

– Tunnustelijan nimeen ei kannata tässä vaiheessa kiinnittää suurta huomiota, jos tarkoitus on jatkaa samalla hallituspohjalla ja samalla hallitusohjelmalla.

Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin esitti tiistaina Ylen A-studiossa, että hallitustunnustelija voisi olla väistyvä pääministeri Rinne.

Tällöin tunnustelija ei olisi kumpikaan sdp:n ehdokkaista seuraavaksi pääministeriksi eli Marin itse tai eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Tuleva pääministeri valitaan sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa ensi viikolla. Hän voi olla eri henkilö kuin hallitustunnustelija.

Vasemmistoliiton Andersson hyväksyy sdp:n päätöksen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää hallitustunnustelijan valintaa sdp:n sisäisenä päätöksenä, johon he eivät ota kantaa.

– Hallitustunnusteluiden suhteen noudatetaan perustuslain edellyttämää marssijärjestystä. Tunnustelija tulee eduskunnan suurimmasta ryhmästä. Me emme ota kantaa sdp:n sisäisiin valintoihin, Andersson vastasi tekstiviestillä.

Andersson ei siis pitänyt ongelmallisena, vaikka valinta olisi eronnut pääministeri Antti Rinne.

Torstaina edessä valinta

Torstaina sdp:n puoluehallitus kokoontuu keskustelemaan hallitustunnustelijasta jo kello 7 aikaan aamulla.

Sdp:n eduskuntaryhmä on koolla iltapäivällä ennen siirtymistä täysistuntoon. Siellä valitaan hallitustunnustelija, jota esitetään eduskunnan suuressa salissa.

– Hallitustunnustelijan valinta on eduskunnan prosessi ja tapahtuu perustuslain mukaan, Rönnholm sanoo.