Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Suurlakko laittaa Pariisin sekaisin tänään – Moni ei pääse massiivisen liikenneruuhkan takia työpaikalleen, vaikka haluaisikin

Torstai on Ranskassa suurten ammattijärjestöjen julistama Black Thursday. Oikein mikään ei toimi, ja työssä olevat käyttävät ”Olen lakossa” -liivejä. Ajomatka lähiöstä keskustaan kestää tuntikausia.

Tänään Ranskassa on Black Thursday eli lähes yleislakkoa vastaava päivä. Kaikki suuret ammattijärjestöt ovat mukana. Päällimmäisenä syynä työtaisteluun on Macronin hallituksen puolitoista vuotta kestänyt soutaminen ja huopaaminen eläkeuudistuksen kanssa. Lisäksi kansa vaatii matalapalkkaisten ja keskituloisten ostovoiman voimakasta nostamista.

Lakkopäivinä liikkuminen on lähes mahdotonta. Sen enempää kauko- kuin lähiliikennejunat, metrot tai bussit eivät kulje. Maan sisäinen ja kansainvälinen lentoliikenne tökkii pahasti.

Sairaanhoitohenkilökunta lääkäreitä myöten lopettaa työt. Ne, joilla on lakisääteinen työvelvollisuus, ovat töissä asuissa, joihin on kirjoitettu suurin kirjaimin: ”Olen lakossa”.

Opettajista 70 prosenttia ottaa osaa työtaisteluun. Noin 70 000 lakimiestä jättää työt väliin, jolloin valtaosa maan tuomioistuimista ei pysty toimimaan.

Poliisit, joilta lakkoilu on kielletty, menevät kyllä työpaikoilleen mutta ovat uhanneet jättää liikennesakot kirjoittamatta ja lentokentät ja määrätyt julkiset rakennukset vartioimatta.

Esikaupunkilaiset yöksi kavereille

Ne, joilla on pienikin mahdollisuus, ovat ottaneet luppopäivän. Esikaupunkilaiset, jotka ovat pakotettuja töihin, yrittivät päästä yöksi tai kahdeksi Pariisin keskustassa asuville tutuille. Vanha ystäväni Nicolas Frankewitz , 48, kertoi majoittavansa kaksi pankin kollegaansa. Lukemattomat ovat turvautuneet keskustojen hotelleihin. Jotkut työnantajat maksavat yöpymisen.

Ranskassa on yrityksiä, jotka välittävät kimppakyytejä. Niilläkään ei ole enää moneen päivään ollut mitään tarjolla. Joka tapauksessa lähiöistä, muutaman kymmenen kilometrin päässä Pariisista, oli lähdettävä neljän-viiden maissa aamulla.

Kerran lakkopäivänä minulta kului 30 kilometrin matkaan Louvren museon parkkitaloon 4 tuntia 15 minuuttia, vaikka lähdin liikkeelle ennen kello kuutta.

Kuten aina lakon koittaessa, sadat tuhannet ranskalaiset ovat todella yrittäneet töihin mutta joutuneet antamaan periksi. Kirjoittaja on Lännen Median avustaja Pariisissa.