Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymmeniä siirtolaisia kuoli laivaturmassa Mauritanian edustalla

Maamatkat Afrikassa voivat olla siirtolaisille jopa tuplasti vaarallisempia kuin meren ylitykset.

Ainakin 58 ihmistä kuoli keskiviikkona laivaturmassa Mauritanian rannikolla. Alus oli matkalla Gambiasta Eurooppaan, kun se upposi.

Matkustajina oli ainakin 150 ihmistä, jotka pyrkivät Eurooppaan. Heidän joukossaan oli naisia ja lapsia. Asiasta kertoi YK:n siirtolaisjärjestö IOM.

83 ihmisen onnistui uida maihin. He kertoivat IOM:lle, että aluksesta oli polttoaine vähissä, kun se lähestyi Mauritaniaa. Alus lähti viime viikon keskiviikkona Gambiasta.

Länsi-Afrikasta yritettiin aiemmin kulkea aluksilla suoraan Eurooppaan, mutta Espanjan viranomaiset tehostivat meripartiointiaan ja yrityksistä tuli aiempaa paljon harvinaisempia 2000-luvulla.

Yli tuhat menehtyi lokakuussa

Eurooppaan pyrkiminen meriteitse vie monen hengen. Viime vuonna Välimerellä kuoli tai katosi noin 2 280 ihmistä. Yksistään tämän vuoden lokakuussa jopa yli tuhat ihmistä menehtyi Välimerellä.

Mutta maitse matkaaminen voi olla vielä kohtalokkaampaa. Vincent Cochetel , YK:n pakolaisjärjestön erityisedustaja Välimerellä, arvioi hiljattain, että Välimerelle pyrkimisessä kuolee jopa yli tuplasti enemmän siirtolaisia kuin Välimerellä.

– Oletamme, että ainakin kaksinkertainen määrä ihmisiä kuolee matkalla Välimerelle kuin merellä itsessään, Cochetel sanoi marraskuussa Deutsche Wellen mukaan.

Cochetelin mukaan uhriluku voi olla ”myös paljon suurempi”.

Maalla liikkeellä olevat siirtolaiset menehtyvät liikenneturmissa, sairauksiin, nestehukkaan ja nälkiintymiseen sekä väkivaltaisesti.

Erityisen vaikea on Saharan autiomaan ylittäminen. Salakuljettajien tiedetään jättäneen autiomaahan siirtolaisia oman onnensa nojaan.

Pienestä Gambiasta haluttiin lähteä

Gambiasta lähti jopa yli 35 000 ihmistä siirtolaisiksi Eurooppaan vuosina 2014–2018. Gambia on pieni vähän yli kahden miljoonan asukkaan maa. Entisen presidentin Yahya Jammehin sortohallinto kesti 22 vuotta, mikä johti talouden alamäkeen ja maasta lähdettiin siirtolaisiksi. Monet gambialaiset päätyivät jumiin Libyaan ja Nigeriin.

Jammeh syrjäytettiin vuonna 2017, ja monet gambialaiset ovat alkaneet palata takaisin maahan.

Ei vieläkään EU:n yhteistä järjestelmää

EU-maat puolestaan ovat kiistelleet vuosia siitä, kuinka menetellä Välimereltä saapuvien turvapaikanhakijoiden kanssa.

Rannikkovaltiot, kuten Italia ja Malta, ovat syyttäneet toisia jäsenmaita siitä, etteivät ne ota tarpeeksi vastuuta EU:n yhteisestä ulkorajasta. Rannikkovaltiot ovat vaatineet, että turvapaikanhakijat jaetaan EU-maiden kesken.

Monet muut maat vastustavat sitovaa järjestelmää. Asiaa yritettiin sopia jälleen syksyllä Suomen puheenjohtajuuskaudella, mutta asia ei edennyt.

Enemmistö EU-maiden kansalaisista kannattaa pakolaisten vastaanottamista. Tutkimuslaitos Pew Research Centerin kyselyssä kävi ilmi, että 77 prosenttia kannattaa pakolaisten ottamista maista, joista ihmiset pakenevat väkivaltaa ja sotaa. Kysely tehtiin 10 EU-maassa keväällä 2018.