Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"

Turun yliopiston tutkija ja professori Markku Jokisipilä sanoo, ettei perussuomalaisten nousun katkeamista ole tällä hetkellä näkyvissä. Korkeita kannatuslukuja selittää esimerkiksi selkeä periaate, joka lävistää koko puolueen politiikan.

Huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen perussuomalaisten kannatus on noussut kannatusmittauksissa jatkuvasti ja puolue on ottanut kyselyissä kärkipaikan. Perussuomalaisten kannatus oli torstaina Ylen gallupissa puolueen historian suurin: 24,3 prosenttia. Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä arvioi, että perussuomalaisten kannatus voi nousta korkeimmillaan noin 30 prosenttiin.

– Suomen monipuoluesysteemissä 30 prosenttia alkaa olla puoluekannatuksessa maksimi, Jokisipilä sanoo.

Laskua perussuomalaisten kannatukselle ei professorin mukaan ole nyt näkyvissä, sillä politiikan asetelmiin ei ole tiedossa muutosta.

– Hallituspolitiikka tarjoaa oppositiossa olevalle perussuomalaisille loistavan mahdollisuuden tuoda esiin omaa teemaansa. Tällä hetkellä ei ole näkyvissä perussuomalaisten nousun katkeamista.

Puolue ei voi kuitenkaan nousta ikuisesti. Jokisipilä arvioi, että viimeistään hallitusvastuu taittaisi perussuomalaisten kannatuksen laskuun.

– Kannatus voi säilyä parhaimmillaan hallitusvastuun aikana ennallaan, mutta jo monta vuotta pääministeripuolueen kannatus on hallitusvastuun aikana laskenut.

Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa hallituspuolueiden kannatusluvut, vasemmistoliittoa lukuun ottamatta, laskivat. Pääministeripuoluetta sdp:tä kannattaa gallupin mukaan 13,2 prosenttia, keskustaa 10,6 prosenttia, vihreitä 13,9 prosenttia ja vasemmistoliittoa 8,4 prosenttia kansalaisista. Etenkin keskustan kannatus on laskenut gallupin mukaan hurjasti.

Perussuomalaisten lisäksi oppositiotoverin kokoomuksen kannatus on gallupin mukaan nousussa. Kokoomus ylti tuoreessa mittauksessa 18,6 prosentin kannatuslukemaan.

Puolueen imagon pitäisi olla kirkas

Perussuomalaisten menestystä on selitetty esimerkiksi sillä, että äänestäjät eivät enää välitä entiseen malliin oikeisto-vasemmisto-akselista, vaan valintaan vaikuttavat puolueen ideologiat ja arvot.

Jokisipilän mielestä ideologioiden tärkeyden lisääntyminen on osasyy perussuomalaisten nousuun. Sdp:n, keskustan ja kokoomuksen taustalla olevia, sata vuotta sitten selkeitä ryhmiä – työläisiä, maaseudun väestöä ja porvaristoa – ei ole enää samalla lailla olemassa, eikä puolueita enää äänestetä toimeentulon mukaan.

Perussuomalaisten ja myös vihreiden nousua selittää selkeä periaate, jonka läpi kaikkia politiikan alueita katsotaan.

– Perussuomalaisten selkeä periaate on kansanmielisyys ja vihreillä taas ekologisuus ja luontoarvot.

Myös sdp:llä, keskustalla ja kokoomuksella on Jokisipilän mukaan ollut joskus selkeä periaate, jonka mukaan puolueet ovat toimineet. Periaatteita ei pystytä kuitenkaan enää kunnolla havaitsemaan.

– Jos katsoo nyt kolmen suuren puolueen vaaliohjelmia, voi olla vaikea tietää, mikä niistä on kenenkin. Puolueen imagon pitäisi olla mahdollisimman kirkas.

Jokisipilä arvelee, että perinteiset puolueet saattavat tulevaisuudessa laajentua perussuomalaisten tontille. On hyvin mahdollista, että muut puolueet ottavat käyttöön samantyylisiä teemoja ja retoriikkaa kuin perussuomalaiset.

– Jos katsotaan kolmen suuren puolueen historiaa, niin ne kaikki ilmoittivat muutama vuosikymmen taaksepäin ajavansa Suomen etua ja olevansa Suomen valtion edunvartijoita. Siirtymä on ihan mahdollinen.