Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Edustajainhuone laatii virkasyytteen Trumpia vastaan – Virkasyytteen nostamisesta saatetaan äänestää vielä ennen vuodenvaihdetta

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan syytekohtia voi olla neljä.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin virkarikostutkinnassa tapahtui torstaina merkittävä edistysaskel. Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ilmoitti, että edustajainhuoneen oikeusvaliokunta alkaa laatia virkasyytteen kohtia.

Torstain ilmoitus tarkoittaa sitä, että virkasyytteen nostaminen näyttää entistä todennäköisemmältä. Päätös on historiallinen, sillä Yhdysvalloissa vain kaksi presidenttiä on asetettu virkasyytteeseen. Pelosin mukaan virkasyytteet liittyvät presidentti Trumpin pyrkimyksiin painostaa Ukrainaa tutkimaan Trumpin poliittista vastustajaa, demokraattien Joe Bidenia .

Virkarikostukinnassa edustajainhuone selvittää, käyttikö väärinkäyttikö Trump valtaansa ja painosti Ukrainaa tutkimaan Bidenia, josta gallupit povaavat demokraattien presidenttiehdokasta ensi vuoden vaaleissa. Trumpin epäillään painostaneen Ukrainaa antamaan julkisen ilmoituksen Bideniin kohdistuvan tutkinnan aloittamisesta sotilasavustuksen turvin. Tiedusteluvaliokunnan julkisissa kuulemisissa marraskuussa Yhdysvaltojen entinen EU-lähettiläs Gordon Sondland sanoi, että painostuskeinona olisi käytetty vierailua Valkoiseen taloon.

– Presidentti väärinkäytti valtaansa oman henkilökohtaisen hyödyn tavoittelemiseksi ja kansallisen turvallisuutemme kustannuksella jäädyttämällä sotilasavun ja tärkeän tapaamisen Valkoisessa talossa vaihtokauppana ilmoitukselle siitä, että Ukraina aloittaa hänen (Trumpin) poliittisen vastustajansa tutkinnan, Pelosi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Äänestys vielä tänä vuonna?

Ilmoitus tuli vain päivä sen jälkeen, kun virkarikostutkintaan liittyvät kuulemiset järjestettiin ensimmäistä kertaa edustajainhuoneen oikeusvaliokunnassa. Sitä ennen julkisia kuulemisia käytiin tiedusteluvaliokunnassa.

Neljästä todistuksen antaneesta perustuslakiprofessorista kolme sanoi keskiviikkona, että Trumpin toimet Ukrainan suhteen täyttävät virkarikoksen määritelmän. Neljäs ja ainoa republikaanien kutsuma professori oli eri mieltä. Hän kutsui virkarikostutkintaa kiireessä tehdyksi ja puutteelliseksi.

Kun oikeusvaliokunta on laatinut syytekohdat, koko edustajainhuone äänestää syytteen nostamisesta. Yhdysvaltalaismedioiden mukaan syytekohtia voi olla neljä.

Äänestyksen odotetaan menevän läpi demokraattienemmistöisessä edustajainhuoneessa, mikä johtaisi senaatin oikeudenkäyntiin. Mediassa on ollut esillä, että äänestys saatetaan käydä vielä tämän vuoden aikana.

Senaatissa republikaaneilla on enemmistö, minkä odotetaan hankaloittavan presidentin viraltapanoa. Tähän saakka republikaanit ovat seisseet tiukasti Trumpin tukena.