Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lakko ja työsulku uhkaavat viedä metsäalan työntekijöiltä lomapäiviä – Teollisuusliiton Aalto: "Ei se vahinko ole, sulkupäätöksen vaikutus on laskelmoitu"

Vaadittavia työssäolopäiviä ei kerry työntekijöille joulukuussa tarpeeksi.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan kyse on laskelmoidusta toiminnasta.

– Ei se vahinko tietenkään ole, että työnantajat ovat tämmöisen sulkupäätöksen tehneet. He ovat laskelmoineet myös sen vaikutuksen, että työntekijöiden vuosilomapäiviä palaa, Aalto kommentoi Lännen Medialle torstai-iltana.

Lomaoikeutta työntekijöille kertyisi kuukaudelta kaksi ja puoli eli ylöspäin pyöristettynä kolme päivää. – Yhdessä lakon kanssa Metsäteollisuuden kuuden päivän työsulku tekee yhdeksän päivää poissaoloa töistä, mikä tarkoittaa sitä, että meidän mekaanisen metsäteollisuuden lakkotaloissa menetetään lomapäivät, Teollisuusliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Pauli Takala toteaa.

Työntekijän pitää tehdä kuukaudessa 14 työpäivää, jotta siitä kertyy lomaoikeutta. Kun joulukuussa iskevät lakon ja työsulun päälle vielä joulun ajan vapaat, on 14 työpäivän kerryttäminen lähes mahdotonta.

Työsulun julistanut työnantajien Metsäteollisuus ei halunnut torstaina kommentoida asiaa.

Lakko ja työsulku pysäyttävät mekaanisessa metsäteollisuudessa sahoja sekä vaneri- ja liimapuutehtaita.

Teollisuusliitto arvioi tilannetta viikon päästä

Teollisuusliiton ja Metsäteollisuuden sovittelu päättyi torstaina tuloksettomana. Uutta neuvotteluaikaa ei ole päätetty.

Aalto kertoo, että Teollisuusliiton hallitus kokoontuu pohtimaan kokonaistilannetta ensi viikon perjantaina. Hänen mukaansa osapuolten kannat ovat vielä kaukana toisistaan.

– Jää nähtäväksi, mitä tapahtuu lakkojen ja sulkujen jälkeen. Sopimukseen tässä kuitenkin pitäisi päästä. Lakot ja työsulut ovat harmillisia, mutta tämä on seurausta sille, että työnantajille ei ole liittokierroksella kelvannut se, että 24 tunnin talkootyöaika (kiky-tunnit) olisi yritetty ratkaista keskitetysti.

Teollisuusliitto haluaisi kiky-tunnit pois kaikilta aloiltaan ilman, että se vaikuttaisi palkankorotusprosenttiin. Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden sovitteluista on toivottu liittokierroksen päänavaajaa, mutta osapuolilla on yhä kiistaa palkan suuruudesta.

– Meillä on ollut monta sopimusalaa sovitteluissa, mutta valitettavasti minkään osalta ei ole saatu neuvottelutulosta aikaiseksi. Metsäteollisuuden ja Kemianteollisuuden kanssa on tekstiasioiden kanssa niin suuri mielipide-ero, että pöydissä palkankorotusmalleista ei ole edes päästy keskustelemaan, Aalto sanoo.

Maanantaina valtaisa lakkoaalto

Maanantaina alkavan jopa 100 000 työntekijän lakkoaallon piirissä on myös teknologiateollisuuden, malmikaivosten, kumiteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, kemian perusteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemiantuoteteollisuuden, teknisen huollon ja kunnossapidon sekä puolustusministeriön työpaikkoja.

Teollisuusliiton lisäksi lakot koskevat Ammattiliitto Pron ja Ylempien toimihenkilöiden (YTN) alaisia työntekijöitä.

Sähköliitto aloitti neliviikkoiseksi kaavaillun lakkonsa jo torstaina. Lakossa on noin 1 000 sähköalan ammattilaista 12 Teknologiateollisuuden jäsenyrityksessä.

Rakennusliitto on kertonut tukilakostaan.

Työnantajien Teknologiateollisuuden mukaan lakkojen aiheuttamat tuotannon menetykset voidaan laskea sadoissa miljoonissa euroissa. Vaikutukset ovat suuret myös kansantaloudellisesti.

Pitkittyessään lakoista saattaa seurata kuluttajille näkyviä seurauksia muiden muassa joidenkin lääkkeiden saatavuuden heikentymisenä entisestään. Jatkuessaan lakko voisi vaikeuttaa myös esimerkiksi lämmitysöljyn jakelua.

Neuvottelut myös etenevät

Teollisuusliitto tiedotti perjantaina, että löytyy myös aloja, joiden neuvottelut jatkuvat normaalisti.

– Esimerkiksi kemian sektoriin kuuluvalla auto- ja konealalla neuvotteluissa on edistytty. Samoin teknologiasektoriin kuuluvalla pelti- ja teollisuuseristysalalla neuvottelut jatkuvat, Teollisuusliitto viestittää.

Neuvottelut ovat käynnissä myös tekstiilissä ja muodissa, tekstiilihuollossa, viestintäaloilla, taimitarha-alalla sekä lasitus-, rakennuslasitus ja lasinjalostusalalla.

Puutarha-alalla, maaseutuelinkeinoissa, turkistuotantoalalla ja viherrakennusalalla neuvotteluissa on pidetty avaustilaisuus.