Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän mikään hylkiö ole"

Hallitusneuvottelijaksi valittu Antti Rinne esitti eduskuntaryhmille kolme kysymystä. Vastaukset annettava tänään kello 16:een mennessä.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ei näe estettä, etteikö pääministerin tehtävästä eronnut Antti Rinne (sd.) voisi jatkaa ministerinä myös uudessa hallituksessa.

– Minusta se on mahdollista, Vanhanen sanoi.

– Ei hän tässä mikään hylkiö ole, eikä niin pidä todellakaan ajatella. Hän pääministerin tehtävässä sai yhdeltä hallituspuolueelta epäluottamuksen, mutta se ei tarkoita, ettei hänellä voisi olla roolia Suomen politiikassa jatkossa, Vanhanen jatkoi vastaustaan Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina.

Ylen haastattelussa Vanhanen totesi myös, että puheet uusista vaaleista hallituskriisin aikana olivat suhteettomia. Hän korosti, että kynnys uusien vaalien järjestämiselle on oltava korkea.

-Jos hallitus kaatuu, eduskuntaryhmillä on velvollisuus neuvotella uusi hallituspohja. Tarvittaisiin todellinen poliittinen kriisi (uusien vaalien järjestämiseksi), ja sellaista tässä ei ollut.

Vanhanen kiisti koston

Kuluneen viikon alussa keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tulivat tv-kameroiden eteen ja kertoivat, että keskustalla on henkilöön kohdistuvaa epäluottamusta. Tämä johti pääministeri Antti Rinteen eronpyyntöön tehtävästään.

Aiemmin Postikohun vuoksi tehtävästään joutui eroamaan myös kunta- ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.). Tämä ei kuitenkaan riittänyt, vaan eroilmoituksen joutui jättämään myös pääministeri Rinne.

Hallituskriisissä on nähty viitteitä myös vuoden 2003 tapahtumiin, jolloin silloinen keskustalainen pääministeri Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan tehtävästään Irak-vuotojen vuoksi. Silloin luottamuksen pääministeriin oli menettänyt sdp.

Ylen haastattelussa Vanhanen kiisti, että tämän viikon tapahtumien taustalla olisi kosto.

-Ei ollut, eduskunnan puhemies totesi ykskantaan.

Eduskuntaryhmät jättävät vastauksensa tänään

Heti hallituskriisin aikana hallitusneuvottelijaksi valittiin Antti Rinne, joka odottaa parhaillaan eduskuntaryhmien vastuksia hänen esittämiin kysymyksiin tämän lauantain aikana.

Eduskuntaryhmien vastausten on oltava valmiita kello 16:een mennessä, jonka jälkeen ne julkaistaan. Rinne kysyi torstaina 5. joulukuuta eduskuntapuolueilta ovatko he valmiita hyväksymään pääministeri Rinteen hallitukselle 6.6.2019 hyväksytyn ohjelman sellaisenaan muodostettavan hallituksen ohjelmaksi.

Lisäksi ryhmiltä kysyttiin ovatko ne valmiita osallistumaan sosialidemokraattien johtamaan enemmistöhallitukseen, ja onko heillä osallistumisellenne mahdollisia kynnyskysymyksiä?

Edessä helpot neuvottelut

Hallituspuolueet ovat jo aiemmin kertoneet sitoutuvansa nykyiseen hallitusohjelmaan ja -pohjaan. Siksi hallitusneuvotteluiden odotetaan sujuvat ripeästi, koska halukuutta hallitusohjelman avaamiselle ei ole noussut esille.

Sen sijaan pääministerin tehtävästä eronneen Antti Rinteen valintaa hallitusneuvottelijaksi on kritisoitu. Rinteen valinta hallitusneuvottelijaksi sopi myös keskustalle, vaikka hetkeä aiemmin puolue oli kertonut, ettei Rinne pääministeri nauti keskustan luottamusta. Rinne tapaa eduskuntaryhmät sunnuntaina kello 9–14 välisenä aikana. Eduskuntaryhmille neuvottelukierroksen tulokset kerrotaan sunnuntaina kello 14.15.

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmät tekivät aikatauluja koskevat muutosesitykset. Liike nyt -eduskuntaryhmä ei hyväksynyt Rinteen asettamista tunnusteluvaiheen vetäjäksi.

Keskustan puolue-elimet kutsuttu koolle

Keskusta on pyytänyt puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokoukseen sunnuntaina. Kokouksessa päätetään puolueen osallistumisesta hallitukseen.

Myös sdp:n puoluevaltuusto kokoontuu sunnuntaina. Silloin puolenvaltuusto päättää ja valitsee puolueen pääministeriehdokkaan. Samassa kokouksessa valitaan myös uusi ministeri Paateron tilalle.

Sdp:n pääministeriehdokkuudesta kilpailevat puolueen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) ja sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtman.

Jutun alkuun on lisätty eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen kommentit 7.12. klo 14.20.