Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus muodostetaan odotetusti entiselle pohjalle ja entisen ohjelman varaan

Uusi hallitus on odotetusti määrä muodostaa samojen puolueiden varaan kuin kesäkuussa aloittanut Antti Rinteen hallitus. Hallitustunnustelijana toiminut Rinne kertoi asiasta eduskunnassa sunnuntaina iltapäivällä. Myöhemmin sunnuntaina selviää, kuka on sdp:n ehdokas pääministeriksi tehtävästä eronneen Rinteen tilalle. Rinne ei ottanut tiedotustilaisuudessa kantaa omaan jatkoonsa muuten kuin että hän toimii puolueen puheenjohtajana ensi kesän puoluekokoukseen asti.

Hallitusneuvottelut käydään nykyisen, tiistaina eronneen hallituksen puolueiden kesken, sanoo väistyvä pääministeri, hallitustunnustelija Antti Rinne . Rinne kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa eduskunnassa sunnuntaina iltapäivällä.

Tulevassakin hallituksessa ovat siis sdp:n lisäksi keskusta, vasemmistoliitto, vihreät ja rkp.

Rinteen viesti oli odotetun mukainen, sillä kaikki kaatuneessa hallituksessa mukana olleet puolueet ovat sanoneet haluavansa jatkaa nykyisellä hallituspohjalla. Ne ovat ilmaisseet myös sitoutuvansa olemassa olevaan hallitusohjelmaan.

Oppositiopuolueet taas eivät olleet halukkaita menemään hallitukseen nykyisellä ohjelmalla, minkä takia ne jatkavat oppositiossa.

Kaikki puolueet kävivät keskustelut Rinteen kanssa hallitustunnusteluista aamu- ja iltapäivän aikana. Ensimmäisenä tapaamisvuorossa oli perussuomalaiset puheenjohtajansa Jussi Halla-ahon johdolla. Tämän jälkeen Rinteen pakeille meni kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo . Sekä perussuomalaiset että kokoomus ilmoittivat lauantaina, etteivät ne ole valmiita menemään hallitukseen nykyisellä hallitusohjelmalla.

Varsinaisten hallitusneuvottelujen on määrä käynnistyä iltapäivän aikana. Niistä odotetaan lyhyitä, koska uusi hallitus jatkaa olemassa olevan ohjelman pohjalta.

Rinne ei ottanut kantaa siihen, millainen on hänen oma jatkonsa mutta vahvisti toimivansa sdp:n puheenjohtajana ensi kesän puoluekokoukseen asti. Rinteelle on spekuloitu paikkaa muun muassa eduskunnan puhemiehistössä.

– Olen nyt kansanedustaja. Jatkan myös puolueen puheenjohtajana ensi kesään asti. Muuta en osaa kommentoida. Yksittäisten ihmisten paikat selviävät ihan varmasti, Rinne totesi.

Keskusta koolla sunnuntaina

Rinne kysyi torstaina eduskuntapuolueilta, ovatko ne valmiita hyväksymään Rinteen hallitukselle 6. kesäkuuta 2019 hyväksytyn ohjelman sellaisenaan myös uuden hallituksen ohjelmaksi.

Lisäksi ryhmiltä kysyttiin, ovatko ne valmiita osallistumaan sosialidemokraattien johtamaan enemmistöhallitukseen, ja onko niiden osallistumiselle kynnyskysymyksiä.

Ryhmät antoivat vastauksena lauantaina.

Neuvotteluja pidetään lähinnä muodollisuuksina, koska hallituspuolueet ovat ilmoittaneet haluavansa jatkaa nykyisellä pohjalla, eivätkä nyt oppositiossa olevat puolueet ole puolestaan valmiita sitoutumaan nykyiseen hallitusohjelmaan.

Keskusta on pyytänyt puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokoukseen sunnuntai-illaksi. Kokouksessa päätetään puolueen osallistumisesta hallitukseen.

Muut nykyiset hallituspuolueet kokoontuvat maanantaina. Tavoitteena on, että uusi hallitus nimitetään tiistaina.

Marin lievä ennakkosuosikki pääministerikisassa

Politiikan superpäivä jatkuu illalla sdp:n puoluevaltuuston kokouksella, jossa valitaan pääministeriehdokas Antti Rinteen seuraajaksi sekä puolueen muut ministerit. Pääministeri paikasta kisaavat puolueen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman .

Marinia kannatti pääministeriehdokkaaksi Lännen Median kyselyssä 18 ja Lindtmania 12 vastaajaa. Peräti 19 puoluevaltuutettua ei osannut tai halunnut nimetä suosikkiaan etukäteen. Lännen Median keskiviikkona tekemään kyselyyn vastasi 49 valtuutettua. Varavaltuutetut eivät olleet kyselyssä mukana. Sdp:n valtuuston puheenjohtaja on Sirpa Paatero , mutta hänen ei odoteta vetävän kokousta sairauslomansa vuoksi. Paateron kerrottiin viikko sitten jäävän sairauslomalle 13. joulukuuta saakka sen jälkeen, kun pääministeri Rinne oli kertonut Paateron eroavan omistajaohjausministerin paikalta Posti-kohun seurauksena.