Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan johtavat puolueet eripuraisina koalitioneuvotteluihin

Sosiaalidemokraattien uusi johto veisi hallituksen linjaa enemmän vasemmalle.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin konservatiivit (CDU) kritisoivat tiukasti sosiaalidemokraattien (SPD) yrityksiä työntää hallituksen linjaa vasemmalle. CDU:n mukaan SPD ajattelee enemmän itseään kuin Saksaa.

Puolueiden on määrä päättää seuraavien viikkojen aikana siitä, onko niiden muodostamalla keskustalaisella hallituskoalitiolla tulevaisuutta sen jälkeen kun SPD valitsi johtoonsa enemmän vasemmalle kallellaan olevan johtokaksikon. He ovat vaatineet uutta politiikkaa ilmastosta, investoinneista ja minimipalkasta. Merkelin suojatti ja CDU:n johtaja Annegret Kramp-Karrenbauer syytti SPD:tä siitä, että se on horjuttanut koalitiota. Hän ei kuitenkaan torjunut heidän kaikkia vaatimuksiaan.

– Samaan tapaan kuin ei voi olla vain vähän raskaana, ei voi myöskään hallita vain vähän, hän kertoi Bild am Sonntag -lehdelle. Hänen mukaansa CDU on uskollinen koalitiolle ja hän odotti samaa SPD:ltä.

”Ei traumaterapiaa johtaville puolueille”

– Koalitio on maan hyväksi, ei traumaterapiaksi johtaville puolueille, hän sanoi lehdelle.

Hänen kommenttinsa alustivat jännitteisiä neuvotteluja koalition tulevaisuudesta. Neuvottelujen on määrä alkaa tällä viikolla. Asiantuntijoiden mukaan puolueet kuitenkin päässevät sopuun useimmista kysymyksistä.

Puolitoista vuotta vanhan koalition kaatuminen voisi johtaa vähemmistöhallitukseen tai uusiin vaaleihin. Tämä horjuttaisi Euroopan suurimman maan taloutta aikana, jolloin monet pelkäävät äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen vahvistumista.

Merkel on johtanut Saksaa viimeiset 14 vuotta eikä hän aio enää asettua ehdolle viidennelle kaudelle.

Investoinnit mahdollinen konfliktin aihe

Yksi mahdollinen konfliktin aihe ovat investoinnit. SPD:n uusi johto haluaa käyttää noin 450 miljardia euroa infrastruktuuriin seuraavien 10 vuoden aikana.

Puolue ei vaadi hallitusta luopumaan pyrkimyksestä tasapainoiseen budjettiin ilman uuden lainan ottamista. Se on kuitenkin vaatinut enemmän joustavuutta, mitä Kramp-Karrenbauer ei näytä hyväksyvän.

– Ei ole järkeä ottaa uutta lainaa, Hän sanoi Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungille. Hänen mukaansa ongelma ei ole raha, vaan pullonkaulat rahojen kohdentamisessa.

CDU:n johtaja myös torjui SPD:n vaatimukset minimipalkan korottamisesta. Hänen mukaansa asiasta saa poliitikkojen sijaan päättää riippumaton komissio.