Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiina sanoi Xinjiangin leireillä olevien "valmistuneen"

Alueen kuvernööri sanoi, että nyt ”ammatillisilla leireillä” voi tulla ja mennä miten haluaa.

Kiinan Xinjiangin alueelle leireillä pidetyt ihmiset ovat ”valmistuneet” ja uusilla harjoittelijoilla on vapaus tulla ja mennä, kertoi alueen kuvernööri maanantaina. Kuvernööri Shohrat Zakir myös vastasi länsimaiden esittämään kritiikkiin leireistä sanomalla, että Yhdysvallat on käynnistänyt panettelukampanjan Xinjiangia vastaan.

YK ja ihmisoikeusryhmät arvioivat, että Xinjiangin leireillä pidetään 1–2 miljoonaa ihmistä ankarissa oloissa. Leireille suljetut ovat enimmäkseen uiguureja. Pekingin mukaan leireillä on tarkoitus kitkeä siellä olevilta taipumukset terrorismiin.

Kiina on toistuvasti kiistänyt kohtelevansa uiguureja kaltoin. Pekingin mukaan leireillä tarjotaan ammatillista koulutusta. Se on kuvannut leireillä pidettäviä opiskelijoiksi.

– Tällä hetkellä harjoittelijat, jotka ovat osallistuneet… ovat kaikki valmistuneet, Zakir kertoi tiedotustilaisuudessa Pekingissä.

– Hallituksen tulella on saavutettu vakaa työllisyys ja elämän laatu on parantunut.

Tuomio Yhdysvaltain toimille

Xinjiang jatkaa hänen mukaansa koulutusta, joka perustuu ”itsenäiseen tahtoon” ja ”vapauteen tulla ja mennä”.

Kiina ei ole esittänyt mitään virallisia lukuja siitä, kuinka paljon leireillä on väkeä. Zakir sanoi kuitenkin ulkomaisten arvioiden olevan ”puhtaasti valheellisia”. Hän ei kertonut luvuista tarkemmin.

Yhdysvaltain edustajainhuone on tuominnut Kiinan tavan kohdella uiguurivähemmistöä. Zakirin mukaan tämä rikkoo kansainvälistä oikeutta ja on puuttumista Kiinan sisäisiin asioihin.

– Yhdysvallat on levottomana laukaissut panettelukampanjan Xinjiangia vastaan, Zakir sanoi. Hänen mukaansa ”mikään voima ei voi pysäyttää Xinjiangin etenemistä kohti vakautta ja edistystä”.