Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin ja Zelenskyi tapasivat ensimmäistä kertaa kasvotusten – Sopivat vankien vaihdosta

Pariisissa järjestetyssä tapaamisessa Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sopivat vankien vaihdosta ja puhuivat Itä-Ukrainan konfliktialueen tulevaisuudesta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasivat ensimmäistä kertaa kasvotusten eilen maanantaina Pariisissa.

Yhdeksän tunnin mittaiseksi venyneessä tapaamisessa presidentit sopivat kaikkien konfliktin vankien vaihtamisesta vuoden loppuun mennessä.

Putin ja Zelenskyi lupasivat myös noudattaa jo olemassa olevaa Itä-Ukrainan tulitaukoa. Tulitauko ei ole aikaisemmin täysin pitänyt ja kaksikko puhuikin tapaamisessa antavansa kansainvälisille tulitaukoa seuraaville tahoille paremmat valtuudet. Osapuolet keskustelivat myös työskentelevänsä seuraavat neljä kuukautta Donbassin alueen paikallisvaalien aikaansaamiseksi. Tapaamisessa ei kuitenkaan käsitelty miten äänestys toteutettaisiin ja keskustelussa mukana ollut Ranskan presidentti Emmanuel Macron huomautti, että aiheeseen liittyy vielä erimielisyyksiä. Neuvottelupöydän ympärillä istui Putinin, Zelenskyin ja Macronin lisäksi Saksan liittokansleri Angela Merkel. Nelikko on osa Normandia -ryhmää, joka pyrkii sopimaan Itä-Ukrainan konfliktin.

Kommunikointi koleaa

Presidenttien kehonkielen on tulkittu olleen tapaamisessa koleaa. Kaksikko ei kätellyt julkisesti ja vältteli katsekontaktia.

Zelenskyi kommentoi tapaamisen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että hän ja Putin olivat erimieltä useasta asiasta. Zelenskyi arvioi, että keskustelussa ei ollut voittajaa.

– En tiedä kumpi voitti kumman. Minusta on sopivaa olla diplomaattinen, sillä keskustelut ovat vasta alkaneet. Sanotaan, että toistaiseksi on tasapeli.

Putin taasen ilmaisi varsin varovaisesti toiveikkuutensa rauhan suhteen.

– Kaikki tämä antaa meille perusteita olettaa, että prosessi kehittyy oikeaan suutaan.

Itä-Ukrainan konflikti alkoi 2014 ja konfliktissa on kuollut yli 13 000 ihmistä. Konfliktin seurauksena suurta aluetta Ukrainassa hallitsee separatistit.