Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla

Työmarkkinakeskusjärjestö Akavan mukaan korkeakoulutettujen työttömyys on kasvanut prosentilla vuoden takaisesta. Suomessa oli lokakuun lopussa runsaat 33 000 työtöntä korkeakoulutettua.

Tämän vuoden alkuun saakka korkeakoulutettujen työttömyys väheni. – Esimerkiksi tohtoreiden ja diplomi-insinöörien työttömyys on kääntynyt nyt nousuun, sanoo Akavan ekonomisti Heikki Taulu .

Korkeakoulutettujen työttömyyden kasvu on usein ennakoinut työttömyyden nousua laajemminkin.

– Ensi vuonna nähtäneen työttömyyden kasvavan monilla koulutusaloilla, Taulu jatkaa.

TKI-panostusten kasvun näkökulmasta korkeakoulutettujen työttömyyden nousu ei lupaa hyvää.

Talousnäkymien ja korkeakoulutettujen työttömyystilanteen heikentyminen herättävät Akavan mukaan huolen, panostetaanko Suomessa riittävästi osaamiseen perustuvaan kasvumahdollisuuksiin. – Korkeakoulutettujen työttömyys ja vähäiset TKI-panostukset ovat huolestuttava yhdistelmä, Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen kiteyttää.

Kasvua kulutuksesta

Akava julkisti talousennusteensa tiistaina. Sen mukaan Suomen talous kasvaa 1,2 prosenttia ensi vuonna.

Kasvu nojaa kokonaan kotimaiseen kysyntään ja pääasiassa kulutuksen lisäykseen.

– Talouden veto hidastuu vuoden 2020 aikana merkittävästi. Kulutus on kasvun moottori, kun taas viennin lisäys vaimentuu ja investointien nousu pysähtyy. Kasvun hidastuminen rajoittaa huomattavasti työmarkkinoiden imukykyä, Sorjonen toteaa.

Maailmantalouden lähivuosien näkymät ovat vaimentuneet kuluvan vuoden aikana.

Talouskasvu näyttää vääjäämättä hidastuvan vuonna 2020 niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

– Onneksi uuden taantuman uhka Euroopassa on kutistunut, kun Saksa ja Iso-Britannia palasivat vaatimattomaan kasvuun toisen neljänneksen notkahduksiensa jälkeen. Odotamme kasvun nopeutuvan hieman uudelleen vuonna 2021, Sorjonen jatkaa.