Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unkarin oikeusvaltiokuuleminen kuumensi Brysselissä. "Olimme kaikki pettyneitä, että näin voi tapahtua", kuvasi kokouksen puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Eurooppa-ministereiden kokouksessa Brysselissä oltiin lähellä ulosmarssia, kun Unkarin ulkoministeriön lehdistöpäällikkö Zoltan Kovacs tviittasi arvostelevia kommentteja kokoussalista kesken Unkarin oikeusvaltiokuulemisen. Verkkolehti Politicon mukaan Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn uhkasi kävellä kokoussalista, ellei Kovacs lopeta tviittien lähettämistä. Kokousta johti puheenjohtajamaa Suomen Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen .

Hän oli kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa tuohtunut Unkarin hallituksen edustajan menettelystä.

– Olemme kaikki pettyneitä, että näin voidaan toimia suljetussa kuulemismenettelyssä. Olen pyytänyt Unkarilta selvitystä asiasta, sanoi Tuppurainen.

Kokouksessa oli käynnissä Unkaria vastaan nostettu kurinpitomenettely sen vuoksi, että Unkarin hallitus rikkoo EU:n oikeusvaltioperiaatteita. Hallitus on muun muassa pyrkinyt rajoittamaan median vapautta, puuttunut yliopistojen autonomiaan ja tuomareiden nimityksiin.

Unkaria kuultiin nyt toista kertaa Suomen puheenjohtajakaudella osana kurinpitomenettelyä. Lähes kaikki EU:n jäsenmaat Unkaria ja Puolaa lukuun ottamatta kannattavat artikla 7:n mukaista kurinpitomenettelyä.

Sen käynnisti Euroopan parlamentti viime vuonna, koska on olemassa riski, että EU:n perustana olevia arvoja loukataan Unkarissa.

Unkarin edustajia kuultiin kahden tunnin ajan EU:n yleisten asioiden neuvostossa, jonka jäseninä ovat EU-maiden Eurooppa-ministerit. – Artikla 7:n mukainen kuuleminen ei johda mihinkään, mutta aiheuttaa vain epäluottamusta jäsenmaiden keskuudessa, sanoi Brysselissä kuultavana ollut Unkarin Eurooppa-asioiden ministeri Judith Varga tvitterissä kokouksen jälkeen. Zoltan Kovacsin tviiteissä arvosteltiin muiden jäsenmaiden kuulemistilaisuudessa esittämiä kysymyksiä naurettaviksi. Kovacsin mielestä jäsenmaat hyppäävät George Sorosin orkesterin tahtiin.

Unkarin toiminta sai Politico-lehden mukaan monet kokouksessa olleet diplomaatit tuohtumaan.

– Odotukset Unkarin hallituksen toimista eivät ole korkeat, mutta he pystyvät silti tuottamaan pettymyksen, eräs diplomaattilähde kuvasi kokouksen tunnelmia Politico-verkkolehdelle.