Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiukempia päästötavoitteita, hiilimurrostukea ja tulleja – Komissio iskee tänään pöytään massiivisen ympäristöpakettinsa

Ursula von der Leyen esittelee vihreä kehityksen ohjelman ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan. Ilmastolaista odotetaan päätöstä jo muutaman kuukauden päästä.

Keskustelu EU:n ympäristöpolitiikasta saa tänään uutta puhtia, kun komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esittelee uuden vihreän kehityksen ohjelman.

Monet ohjelman pääkohdat ovat olleet jo tiedossa, mutta nyt komission lopullinen esitys tuodaan pöytään ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan. Parlamentti keskustelee aiheesta iltapäivällä.

Ilmasto on von der Leyenin komission ykkösteema, ja komissio on luvannut lakiesityksiä jo kautensa ensimmäisten kuukausien aikana.

Ohjelmasta onkin luvassa varsin kunnianhimoinen. Päästötavoitteiden lisäksi siinä on mukana esityksiä siitä, miten niihin päästään.

Rahan avulla sopuun päästötavoitteista

Jäsenmaat ovat yrittäneet päästä sopuun hiilineutraalia EU:ta koskevasta tavoitteesta vuodelle 2050. Suomen puheenjohtajakaudella asia on jumittanut Unkarin, Tsekin ja Puolan vastustukseen erityisesti maiden hiiliteollisuuden vuoksi.

Vihreän kehityksen ohjelmassa vuoden 2050 tavoite esitetään tästä huolimatta kirjattavaksi lakiin. Ennakkotietojen mukaan tavoitteena olisi saada lakipäätös jo ensi maaliskuussa.

Hiilimaat on tarkoitus taivuttaa mukaan rahalla. Ohjelma esittelee oikeudenmukaisen siirtymän rahaston, joka avaisi murroksen tukemiseen 35 miljardin taloudelliset tuet. Komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič arvioi viime viikolla Lännen Medialle, että rahaston avulla vuoden 2050 tavoitteesta saadaan lopulta sopu.

Lyhen aikavälin päästötavoite voi olla vaikeampi pala. Tänään esiteltävä ohjelma tulee esittämään vuoden 2030 tavoitteen kiristämistä 40 prosentista 50 tai mahdollisesti 55 prosenttiin.

Hiilitullit voivat olla isoin asia

Ohjelman mahdollisesti merkittävin ja samalla jopa globaaleja ulottuvuuksia sisältävä kokonaisuus on esitys hiilitulleista. Asia sisältyy myös Suomen hallituksen ohjelmaan.

EU:n rajalla maksettavat tullit määräytyisivät kasvihuonekaasupäästöjen perusteella. Tulleilla olisi tarkoitus suojata eurooppalaista teollisuutta tiukentuvan ja kustannuksia nostavan ympäristöpolitiikan vaikutuksilta.

Tähän mennessä tarkkoja tietoja siitä, millaisia tuotteita tulli koskisi ja miten tullit määriteltäisiin, ei ole.

Hiilitullien toivotaan lisäävän esimerkiksi Aasian maiden kiinnostusta päästöjensä vähentämiseen. Seurauksena voi kuitenkin olla myös kauppasota, sillä esimerkiksi Kiina on jo varoittanut, että hiilitullit vaikeuttaisivat kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja.

Mukana myös saasteet, elonkirjo ja maatalous

Vihreän kehityksen ohjelma esittää myös muutoksia esimerkiksi energiaverotukseen, keinoja tehostaa kiertotaloutta ja liikenteen vähäpäästöisyyttä sekä vähentää ilman ja vesien saastumista.

Euroopan investointipankin rahoituksesta jopa puolet suunnattaisiin jatkossa ilmastoinvestointeihin.

Ehdotuksia on tulossa myös maatalouteen ja sen ympäristövaikutusten vähentämiseen.

Komissio esittää myös esimerkiksi laivaliikenteen saamista osaksi EU:n päästökauppaa sekä lentoliikenteen ilmaisten päästöoikeuksien leikkaamista.

Myös luonnonvarojen säästöön ja biodiversiteettikatoon keskittyviä toimia on luvassa. Niihin tartutaan todennäköisesti uuden biodiversiteetti- ja metsästrategioiden avulla.