Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israeliin jo kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisään

Vaaleja varjostaa pääministeri Netanjahun saama korruptiosyyte.

Israel järjestää vuoden sisällä kolmannet parlamenttivaalit sen jälkeen kun kukaan parlamentin edustaja ei pystynyt muodostamaan enemmistöhallitusta maahan.

Vaalit on ilmeisesti määrä järjestää 2. maaliskuuta.

Asiasta kertovat muun muassa BBC ja Reuters. Sekä pääministeri Benjamin Netanjahu että hänen pääkilpailijansa, oppositiojohtaja Benny Gantz epäonnistuivat yrityksissään koota hallitus syyskuun vaalien jälkeen.

Johtajat eivät myöskään pystyneet sopimaan koalitiohallituksesta. Neuvottelut tällaisesta hallituksesta kaatuivat kysymykseen siitä, kumpi toimisi pääministerinä ensin. Netanjahu oli myös vaatinut ääriortodoksisten puolueiden ottamista mukaan hallitukseen. Gantz taas kieltäytyi menemästä hallitukseen, jonka pääministerinä olisi rikossyytteessä oleva henkilö.

Syyskuun vaaleissa ex-kenraali Gantzin keskustalainen Sininen ja valkoinen -puolue voitti 33 paikkaa 120-paikkaiseen parlamenttiin Knessetiin. Netanjahun oikeistolainen Likud sai 32 paikkaa.

Parlamentti päätti torstaina äänin 94 puolesta eikä ketään vastaan hajottaa parlamentti.

Netanjahu syyttää vallankaappausyrityksestä

Seuraavia vaaleja varjostavat kuitenkin korruptiosyyte, jonka Netanjahu sai viime kuussa.

Netanjahu, 70, kiistää tehneensä mitään väärää ja hän syyttää oikeuslaitosta ”vallankaappauksen” yrityksestä. Netanjahu on ollut pääministerinä neljästi.

Kriitikkojen mukaan Netanjahu yrittää vältellä lakia ja käydä kampanjaa, jossa hän näyttäytyy ”syvän valtion” salaliiton uhrina.

Netanjahu ei ole vielä ilmoittanut, pyytääkö hän parlamenttia myöntämään hänelle syytesuojan. Hänen odotetaan jossain vaiheessa tekevän näin.

Netanjahu pysyy virkaa tekevänä pääministerinä kunnes uusi hallitus muodostetaan. Maaliskuun vaalien jälkeen on luvassa todennäköisesti jälleen tuskallisen pitkät hallitusneuvottelut.