Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppositio syytti hallitusta pelkuruudesta ja hiillosti al-Holista kyselytunnilla – Ulkoministeri Haavisto tarjoutui vierailemaan oppositioryhmissä

Eduskunnan kyselytunnilla ministerien vastaukset toistivat samaa kaavaa: poliittista päätöstä al-Holin suomalaisiin liittyen ei ole tehty. Poliittisesta linjasta odotetaan lisätietoa, kun hallitus vastaa opposition välikysymykseen ensi viikon tiistaina. Nyt linja on, että palautuksia harkitaan virkavastuulla.

Al-holin leirin suomalaisnaisten ja -lasten palautuskiista vei odotetusti suurimman osan eduskunnan kyselytunnista torstaina. Lähes 50 minuutin ajan oppositio penäsi hallitukselta vastauksia ja hallitus toisti jo aiemmin kertomaansa.

Opposition kansanedustajat vaativat hallitukselta vastausta siihen, onko poliittista päätöstä Isis-naisten palauttamisesta tehty tai koska se tehdään. Pääministeri Sanna Marinia (sd.) sijaistanut valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) toisti vastauksissaan, että hallituksen toimintalinjaa on käsitelty Antti Rinteen (sd.) hallituksen aikana iltakoulussa 31. lokakuuta, mutta poliittista päätöstä asiassa ei ole tehty. Kulmuni toisti moneen otteeseen, ettei kaikkien leirillä olevien Suomeen palauttamisesta ole poliittista linjausta.

Kulmunin mukaan ulkoministeriö on nimittänyt erityisavustajan, joka keskustelee kurdihallinnon kanssa siitä, keitä voidaan tuoda Suomeen. Asiaa on siis valmisteltu virkavastuulla. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) toisti samoja tietoja jo Rinteen aikana esitellystä toimintalinjasta vastauksissaan. Hänen mukaansa hallituksen toimintalinjan mukaan nyt harkitaan tapauskohtaisesti, keitä otetaan Suomeen ja miten ihmisiä voidaan auttaa. Haavisto kertoi, että harkinta tehdään virkavastuulla.

Ministerien mukaan huomioon otetaan sekä suomalaisten että kurdiviranomaisten tiedot ja turvallisuusarviot. Kulmuni korosti, että samalla täytyy huomioida myös lasten turvallisuus ja oikeudet.

Yksityiskohtaisempaa tietoa poliittisesta linjasta al-Holin suomalaisten kysymyksestä odotetaan ensi viikon tiistaina, kun hallitus vastaa oppositiopuolueiden välikysymykseen asiasta. Välikysymys koskee al-Holin suomalaisten kotiuttamista ja toimien asianmukaisuutta.

Haavisto: syylliset tuomittava siellä, missä rikos tehty

Opposition kansanedustajat syyttivät puheenvuoroissaan hallitusta pelkuruudesta ja salamyhkäisyydestä. Useat edustajat korostivat, ettei yksikään toinen Pohjoismaa ole tuonut aikuisia leiriltä maahan.

Kulmuni muistutti, että leirillä olevilla suomen kansalaisilla on oikeus tulla Suomeen, mutta heidän auttamisensa on eri asia. Hallituspuolueet ovat yhtä mieltä siitä, että lapsia pitäisi auttaa pois Syyriasta. Ville Tavio (ps.) kysyi, mitä hallitus aikoo tehdä sen eteen, että suomalaiset terroritekoihin osallistuneet saisivat rangaistuksen Syyriassa. Haavisto kertoi, että myös hallituksen mielestä syylliset täytyy tuomita siellä, missä rikokset ovat tapahtuneet. Hallitus vastustaa ainoastaan kuolemanrangaistusta. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kysyi, mille toimintalinjalle keskusta on antanut ”hiljaisen hyväksyntänsä, kun puolue on ilmoittanut, että sen mielestä vain lapsia voidaan auttaa leiriltä Suomeen. Kulmuni viittasi edelleen virkavalmisteluun ja siihen, että hallitus vastaa opposition välikysymykseen ensi viikolla. Antti Häkkänen (kok.) ihmetteli, miten asiasta ei ole saatu päätöstä kuukausienkaan jälkeen. Hän kysyi, ajatteleeko hallitus, että tämä lisää kansalaisten luottamusta politiikkaan. Myöhemmin Paavo Arhinmäki (vas.) muistutti, ettei asiasta saatu aikaan poliittista päätöstä myöskään edellisessä hallituksessa, jossa kokoomus oli mukana.

Haavisto tarjoutui käymään oppositioryhmissä

Ulkoministeri Haavisto kävi aikaisemmin torstaina hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä keskustelemassa al-Holin suomalaisten tilanteesta.

Haavisto kertoi kyselytunnilla, että hän on tarjoutunut tulemaan myös kokoomuksen ja perussuomalaisten eduskuntaryhmiin, jos asiasta halutaan lisätietoa. Haaviston mukaan tarjous on kaikille oppositioryhmille edelleen voimassa. Liike Nytin Hjallis Harkimo totesi kyselytunnin puheenvuorossaan, että virkamiehet ovat joutuneet maalittamisen kohteeksi, koska poliittista päätöstä ei ole tehty. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) vastasi, että myös osa kansanedustajista on levittänyt disinformaatiota.

Ohisalo ei maininnut Jussi Halla-ahoa nimeltä, mutta viittasi Tulliin. Halla-aho yhdisti alkuviikosta Twitter-viestissään Tullin harjoituksen Helsinki-Vantaan lentoasemalla al-Holin suomalaisten palauttamiseen.