Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Sanna Marin sai valtavan mediahuomion Brysselissä - halusi keskittyä huippukokouksen asiasisältöön

Kymmeniä ulkomaisia toimittajia kiinnosti nuorin EU-pääministeri. ”Keskityn niihin lupauksiin, joita hallitus on antanut”, sanoi Marin.

Suomen pääministeri Sanna Marin saapui Brysselin EU-korttelissa sijaitsevaan Eurooppa-neuvoston Justus Lipsius -rakennukseen niin kuin muutkin pääministerit: pitkää punaista mattoa kiertäen kohti kokoushuonetta.

Maton reunalla toimittajat kyselevät kommentteja kiinnostavilta pääministereiltä, joihin Sanna Marin juuri nyt ehdottomasti kuuluu.

Marin pysähtyy suuren toimittajaryhmän eteen, josta työntyy mikrofoneja pääministerin kasvojen eteen. Kansainvälisiä tv-yhtiöitä, mikrofonien teksteistä päätellen myös arabimedioita. Toimittajia ja valokuvaajia on nelisenkymmentä. Suomen pääministerille ei Brysselissä tällaista huomiota yleensä suoda.

Marin avaa keskustelun kevyellä small talkilla kertoen, että on innostunut kun pääsee ensi kertaa EU-päämiesten kokoukseen vaikka on vasta kolmatta päivää pääministerinä.

Sen jälkeen Marin siirtyy sujuvasti kertomaan päämieskokouksen asioista, joista hänellä riittää sanottavaa varsinkin EU:n ilmastotavoitteista.

Kokouksessa on tarkoitus päättää, että EU:n pitää toteuttaa hiilineutraaliustavoite vuoteen 2050 mennessä. Aikataulu ei ole erityisen kunnianhimoinen kun muistaa, että Sanna Marinin hallitus on luvannut Suomen olevan hiilineutraali jo vuonna 2035.

– Nuoret sukupolvet odottavat meiltä toimenpiteitä ja meidän on vastattava heidän odotuksiinsa. Olen huolestunut, meidän pitää tehdä toimenpiteitä nopeammin, selittää Marin.

Ulkomaiset toimittajat onnittelevat pääministeriä ja haluavat tietää, mitä Suomessa on tapahtunut. Ja mikä on Marinin hallituksen linja

Pääministeri selittää, että Suomessa oli lyhyt hallituskriisi. Sen jälkeen jatkettiin samalla puoluekoostumuksella ja samalla ohjelmalla.

– Ja vastuussa on viisi naista, muistaa Sanna Marin kertoa.

”En keskity mediahuomioon vaan siihen, että on lunastettava lupaukset”

Sen jälkeen pääministeri siirtyy suomalaisten toimittajien luokse ja kansainvälinen media jää huutelemaan kysymyksiään pääministerin selälle.

Suomalaisia toimittajia kiinnostaa EU:n monivuotisen rahoituskehyksen kohtalo, josta kokouksen työillallisilla on tarkoitus puhua. Suomi jätti runsas viikko sitten EU:n puheenjohtajamaana esityksen EU:n monivuotiseksi budjetiksi.

– Suomen esitys on tasapainoinen. Uskoisin sen olevan aika lähellä sitä kompromissia, joka on tarkoitus saada aikaan helmikuussa, vastaa Marin.

Marinilta kysytään myös, miltä valtava mediahuomio tuntuu.

– En ole keskittynyt siihen, miten media on huomioinut minun pääministeriyteni. Olen keskittynyt siihen, että meidän on lunastettava ne lupaukset, jotka olemme antaneet ja keskittynyt asioihin, vastaa Marin. Sen jälkeen onkin jo kiire tapaamaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaa Charles Micheliä.

Huippukokous alkoi eripuraisissa merkeissä

Kaikki EU-huippukokoukseen saapuneet pääministerit eivät jakaneet Suomen pääministerin ilmastoajatuksia Esimerkiksi Unkarin pääministeri Viktor Orban vaati, että EU:n köyhempiä maita ei pidä panna päästövähennysten kustannusten maksajiksi.

– En aio antaa tyhjää shekkiä EU:lle, sanoi Orban.