Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi - Niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi

Brexit-teema kantoi voittoon niin pääministeri Boris Johnsonin konservatiivit kuin Skotlannin kansallispuolue SNP:n

Kaikki muut tulokset paitsi konservatiivipuolueen voitto olisivat olleet Britannian vaaleissa yllätys, sanoo tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta.

Voiton suuruus oli kuitenkin hienoinen yllätys brexit-asiantuntija Miettiselle. Murskavoittoa selittää se, että vaaleista tuli brexit-vaalit, hän sanoo. – Pitkään jatkunut prosessi tuki pääministeri Boris Johnsonin viestiä siitä, että brexit pitää toteuttaa mahdollisimman nopeasti. Kaikki muut vaaliteemat kietoutuivat brexit-kysymykseen, Miettinen sanoo.

Britannian brexit-väsymyksen lisäksi työväenpuolueen tappion taustalla on yleisempi kehityskulku, jossa perinteisten sosiaalidemokraattiset puolueiden kannatus murenee.

– Rakennemuutoksesta kärsivien työväenluokkaista teollisuuspaikkakuntien äänestäjät kääntyvät kansalliskonservatiivien ja populistien suuntaan, Miettinen sanoo.

Konservatiivipuolueen vaalivoitto varmistui varhain perjantaiaamuna. BBC:n laskelmien mukaan Johnsonin konservatiivipuolue oli saamassa 363–368 paikkaa, kun enemmistöön riittää 326 paikkaa.

Labour-työväenpuolue oli vaalien häviäjä. Sen paikkamäärä oli putoamassa 243:sta 199 paikkaan.

Brexitiä vastustava, Skotlannin itsenäistymistä ajava Skotlannin kansallispuolueen SNP on vaalien toinen voittaja. Puolueella oli aiemmin 35 paikkaa, mutta nyt se sai 48 paikkaa Skotlannin 59 paikasta.

– SNP:n menestys sopii samaan kertomukseen kansallismielisyyden noususta. Sen talouspoliittinen linja on tosin lähempänä labouria, Miettinen sanoo.

Brexit-sopimus nyt läpi

Britannian brexit-äänestyksestä on kulunut 3,5 vuotta. Parlamentti on Miettisen mukaan joutunut syypään asemaan siitä, ettei erosopimusta ole saatu ratifioitua. Parlamentti äänesti Johnsonin edeltäjän, Theresa Mayn , erosopimuksen nurin kolme kertaa. Vaalitulos tarkoittaa sitä, että Johnsonin vaalihokema brexitin maaliin viemisestä toteutuu.

– Johnson on siivonnut ja yhtenäistänyt ryhmäänsä. Erosopimus menee nyt läpi parlamentissa.

Brexitin takaraja on 31. tammikuuta 2020, minkä jälkeen alkaa vuoden 2020 loppuun asti jatkuva siirtymäaika Sen aikana Britannian ja EU:n pitää päästä sopuun kauppasuhteistaan.

Siirtymäaika on Britannian seuraava haaste, sillä vuosi tuskin riittää neuvotteluille.

– Jos siirtymäajalle halutaan hakea pidennystä, se pitää tehdä kesäkuussa 2020. Ensi kevät menee sen puimiseen, Miettinen sanoo.

Siirtymäajan ongelmat edessä

– Johnsonin erosopimus on paljon epämääräisempi kuin Mayn. Iso kysymys on, onko konservatiiviryhmällä visiota, joka kantaa, kun pitää vastata suurempiin kysymyksiin tulevasta.

Miettinen muistuttaa, että EU:n neuvottelemissa vastaavissa sopimuksissa on kestänyt aiemmin kahdeksasta kymmeneen vuoteen.

– Aikataulu on tiukka etenkin, jos Britannia haluaa eriyttää vahvasti sääntelyä. Miten varmistetaan, ettei lähdetä sääntelykilpailuun esimerkiksi työvoiman oikeuksilla, ympäristönsuojelulla tai verokilpailulla?

Johnson on sanonut, ettei halua pidempää siirtymäaikaa. Haluttomuus johtuu konservatiivien halusta saada Britannia lopullisesti irti EU:sta.

– Siirtymäaikana Britannia joutuu noudattamaan EU:n sääntelyä ja on esimerkiski EU:n tuomioistuimen päätösten alainen. Britannia ei halua olla sääntöjen ottaja, Miettinen sanoo.

Korjattu 13.12.2019 klo 9.17:

Korjattu päivittynyt lopullinen vaalitulos Skotlannin kansallispuolueelle.