Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustaja Juha Mäenpäätä halutaan syyttää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Syyttäminen vaatisi viiden kuudesosan enemmistön eduskunnasta, koska mielipide on lausuttu eduskunnassa. Perussuomalaiset ovat ratkaisijoina.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen aikoo syyttää kansanedustaja Juha Mäenpäätä (ps.) kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyte liittyy puheeseen, jonka Mäenpää piti eduskunnassa 12.6.2019. Tämän vuoksi Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta lupaa asettaa Mäenpää syytteeseen.

Mäenpää viittasi maahanmuuttoa vastustavassa puheenvuorossaan hallituksen kirjaukseen vieraslajien torjunnasta.

Sitä ennen hän oli puhunut islaminuskoisista ja kuinka osa maahanmuuttajistakin on huolissaan turvapaikanhakijoiden invaasiosta ja viittasi Seinäjoen arabikevät -dokumentin esiin nostamiin turvapaikanhakuongelmiin, kuten turvapaikkaturismiin ja raiskauksiin.

– Tässä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ”Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä”. Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa. Kiitoksia, sanoi Mäenpää.

Poliisi on katsonut olevan aihetta epäillä, että Mäenpää on syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Perussuomalaiset avainasemassa

Syytteen nostaminen edellyttää kuitenkin eduskunnan suostumusta, koska kyse on kansanedustajan täysistunnossa sanomasta mielipiteestä.

Syytteeseen asettaminen vaatii eduskunnassa viiden kuudesosan kannatuksen.

Tässä tapauksessa avainasemassa ovat perussuomalaiset 39 kansanedustajallaan, mikä on jo itsessään yli kuudesosa eduskunnasta.

Haluavatko puoluetoverit estää Mäenpään päätymisen oikeuteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vai haluavatko he oikeustuomion, jolla he voivat vedota sananvapauden rajoittamiseen?

Toiviainen tosin toteaa, että vaikka eduskunta antaisi suostumuksen syyttämiselle, Mäenpäätä ei välttämättä syytetä.

Syyttämispyyntö on lähetekeskustelussa täysistunnossa kevätistuntokauden alussa. Siitä on yksi käsittely perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta.