Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stuk seuraa yhä salassa pidettävän aineiston käsittelyä Fennovoimassa, poliisitutkinta kesken – "Parannettavaa löytyy edelleen"

Ydinvoimayhtiö ei saa vieläkään puhtaita papereita turvallisuusluokiteltuja asiakirjoja koskevissa asioissa, joista Säteilyturvakeskus jätti tutkinta- ja selvityspyynnöt viime kesänä.

Ydinvoimayhtiö Fennovoima ei vieläkään saa puhtaita papereita salassa pidettävän viranomaisaineiston käsittelystä.

– Parannettavaa löytyy edelleen, ja jatkamme asian seurantaa, sanoo Hanhikivi 1 -hankkeen projektipäällikkö Janne Nevalainen Säteilyturvakeskuksesta (Stuk) Lännen Medialle.

Viime kesänä Stuk teki asiaan liittyen tutkintapyynnön poliisille. Pyyntö koski ydinvoimalan turvallisuussuunnitteluun liittyviä asiakirjoja, jotka löytyivät Fennovoiman entisen työntekijän kotoa. Hänellä oli ollut pääsy salaisiksi luokiteltuun materiaaliin.

Tapausta on pidetty kansainvälisestikin ainutlaatuisena, eikä sitä ole taputeltu loppuun.

– Asian esitutkinta on edelleen kesken. Tällä hetkellä ei mitään uutta tiedotettavaa, kertoo tutkinnanjohtaja Henry Rinteelä Länsi-Uudenmaan poliisista.

Stuk lähetti kesällä Fennovoimalle myös salassa pidettäviä asiakirjojen käsittelyä ja säilyttämistä koskevan selvityspyynnön. Sillä haluttiin selvittää muun muassa asiaan liittyviä toimintatapoja yhtiössä.

Luokitellusta aineistosta tarkat määräykset

Vuoden lopulla Stuk teki tietoturvaa koskevan tarkastuksen Fennovoimalle.

Tarkastusraportin mukaan vasta puolet viranomaisen aiemmin esittämistä, erilaisia puutteita koskevista havainnoista oli korjattu. Turvallisuusluokiteltujen asiakirjojen käsittely oli kuitenkin vain yksi tarkasteltavista asioista.

Lisäksi Stuk tarkasti Helsingin Salmisaaressa sijaitsevia Fennovoiman toimitiloja turvallisuusluokitellun viranomaisaineiston käsittelyn näkökulmasta.

Näissä tarkastuksissa käsiteltiin myös viime vuoden selvityspyynnössä esitettyjä asioita, joihin Fennovoima onkin Nevalaisen mukaan tehnyt korjaustoimenpiteitä.

Luokitellusta aineistosta tarkat määräykset

Kaikilta osin ydinvoimayhtiö ei siis kuitenkaan täyttänyt viranomaisvaatimuksia.

– Homma jatkuu vielä, Nevalainen summaa.

Stuk esitti loppuvuoden tarkastuksessa lisäksi uusia vaatimuksia. Niiden jälkeen Fennovoima nimesi turvallisuusluokitellun viranomaisaineiston käsittelylle uuden vastuuhenkilön.

Ydinlainsäädännössä ja siihen liittyvien viranomaismääräyksissä on määrätty tarkasti turvallisuusluokitellun aineiston käsittelystä. Toimintatapojen lisäksi määräykset koskevat muun muassa asiakirjojen säilyttämistä ja käsittelytiloja.

Yleisestä haitasta valtiollisiin vahinkoihin

Julkisuuslakiin ja tietoturvallisuusasetukseen perustuvassa asiakirjojen turvallisuusluokittelussa on neljä luokkaa.

Luokassa neljä salassa pidettävän tiedon paljastuminen voi aiheuttaa haittaa yleiselle edulle. Kolmosluokassa haitta voi koitua lisäksi kansainvälisiin suhteisiin, valtion turvallisuuteen tai maanpuolustukseen.

Tasoilla 2 vahingot voivat olla merkittäviä ja tasolla 1 erityisen suuria.

Stuk totesi joulukuun tarkastuksessaan Fennovoiman tietojenkäsittely-ympäristön eli käytännössä yhtiön toimistoverkon riittäväksi suojaustasolle neljä.

– Tason 3 aineistoja Fennovoima aikoo ainakin toistaiseksi käsitellä niin sanotussa erityistilassa, johon vielä liittyy muutamia avoimia kysymyksiä, toteaa johtava asiantuntija Ronnie Olander Stukista.

– Tätä korkeamman tason aineistoja (luokat 2 tai 1) ei tietääkseni ole tarvetta käsitellä ainakaan hankkeen nykyvaiheessa.

Olanderin käsityksen mukaan viime kesän tutkintapyyntö koski nelos- ja kolmosluokkiin kuuluvia aineistoja.

Stuk: Organisaatiomuutoksella positiivinen vaikutus

Fennovoima on saanut matkan varrella valvovalta viranomaiselta monenlaisia huomautuksia muun muassa turvallisuuskulttuuristaan.

Vaikka salassa pidettävään aineistoon liittyvien puutteiden tapaisia tekijöitä ilmenee edelleen, on tilanne Janne Nevalaisen mukaan parantunut sen jälkeen, kun voimayhtiö organisoi toimintansa uudelleen viime vuonna.

– Tällä on ollut positiivinen vaikutus meillepäin. Se näkyy erityisesti konkreettisella tasolla, hän sanoo.

Vuonna 2018 Stuk teetti VTT:llä selvityksen Fennovoiman turvallisuuskulttuurista. Isojen organisaatiomuutosten takia tähän ei viime vuonna ryhdytty.