Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajavartiolaitos pitää vuoden 2015 kaltaisen pakolaiskriisin toistumista epätodennäköisenä

Kreikkaan pyrki lauantaina tuhansia pakolaisia Turkista. Toistaiseksi Kreikka ei ole pyytänyt apua rajojensa valvontaan. Tukipyyntö tapahtuisi Frontexin kautta, joka on vuonna 2004 perustettu Euroopan raja- ja merivartiovirasto.

Rajavartiolaitos seuraa tarkkaan tilanteen kehittymistä Turkin ja Kreikan välisellä rajalla. Tuhannet pakolaiset ovat pyrkineet Kreikkaan, kun Turkki salli heidän hakea turvapaikkaa EU-alueelta. Kreikka kertoi lauantaina estäneensä vuorokauden aikana 4 000 pakolaisen pääsyn maahan. Poliisi ampui Kastaniesin maarajalla pakolaisia kohti kyynelkaasua ja pakolaiset puolestaan heittelivät poliiseja kivillä.

Rajavartiolaitoksen tilannekeskuksen päällikkö Marko Saareks arvioi, että tilanne voi heijastua myös Suomeen. Rajavartiolaitoksen tietojen mukaan Kreikkaan ei ole kuitenkaan toistaiseksi saapunut juurikaan tavanomaista suurempaa määrää turvapaikanhakijoita.

Vuonna 2015 Suomeen saapui pakolaiskriisin seurauksena ennätysmäärä turvapaikanhakijoita eli yhteensä 32 476 henkilöä. Saareks pitää vuoden 2015 kaltaisen hallitsemattoman tilanteen toistumista epätodennäköisenä.

– Viranomaiset ovat varautuneet paremmin tilanteeseen ja sisärajavalvonta on voimassa useissa maissa, hän perustelee.

– Pikemminkin skenaariona voisi olla, että väkeä kerääntyisi erilaisille rajaosuuksille ja ehkä Turkin rajan lähiseudulle. Kyseessä olisi enemmänkin humanitaarinen ongelma kyseisten ihmisten osalta, kuin hallitsematon liikkuminen EU-jäsenvaltiosta toiseen, Saareks arvioi.

Rajavartiolaitokselle tilanne Kreikan rajalla näyttäytyy toistaiseksi epäselvänä. Toistaiseksi Kreikka ei ole pyytänyt apua rajojensa valvontaan. Tukipyyntö tapahtuisi Frontexin kautta, joka on vuonna 2004 perustettu Euroopan raja- ja merivartiovirasto. Sen tehtävänä on auttaa EU:n jäsenvaltioita ja Schengen-yhteistyöhön osallistuvia maita suojelemaan ulkorajojaan.

Frotenxilla on lähtövalmiudessa 1500 virkamiehen joukko, joka kootaan eri jäsenmaille asetettujen velvoitteiden pohjalta. Suomella on velvoite lähettää Frontexiin tarvittaessa 30 virkamiestä.

Kreikka ei voi pyytää apua suoraan Suomelta, vaan tukipyyntö on tehtävä Frontexille. Tarvittaessa suomalaisia saataisiin mukaan operaatioon noin viikossa.

Yksi vaihtoehto on myös nykyisten operaatioiden vahvistaminen. Tällä hetkellä yksi virkamies on Suomen lähettämänä Bulgarian ja Turkin vastaisella rajalla.

– Meillä on tällä hetkellä Frontexin koordinoimassa operaatiossa Kreikan merirajalla yhteensä kuusi virkamiestä ja yksi partiovene. Kreikan ja Turkin vastaisella maarajalla ei ole Suomen lähettämiä virkamiehiä, Saareks sanoo.

Kreikan ja Turkin merirajalla ei hänen mukaansa mukaan tapahdu tällä hetkellä mitään tavanomaisesta poikkeavaa.

Lähiaikoina Kreikasta saattaa tulla turvapaikanhakijoita Suomeen. Valtioneuvosto vahvisti viime torstaina päätöksen 175 turvapaikanhakijan vastaanottamisesta Välimeren alueelta.

Päätöksen mukaan Suomeen vastaanotetaan ensisijaisesti ilman huoltajaa olevia alaikäisiä sekä yksinhuoltajaperheitä, joilla on todennäköisesti perusteet saada kansainvälistä suojelua ja jotka tulevat erityisen heikon turvallisuustilanteen maista, kuten Syyriasta ja Afganistanista.

Valtioneuvoston mukaan turvapaikanhakijoita voidaan vastaanottaa yhteensä enintään 175 henkilöä Kreikasta, Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta sen mukaan, jossa heidän tilanteensa on vakavin.