Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimusjohtaja: Fortumin Lundmark ei astu vuotavan laivan kippariksi – "Hyvä valinta"

Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö muistuttaa perspektiivistä ja vuodesta 2012: vaikka Nokia ei ole ”täydessä tikissä”, niin yhtiö ei ole nyt myöskään kriisipesäke.

Maanantain yllätysuutinen Nokian johtajavaihdoksesta ei yllättänyt erityisesti Nokia-analyytikkona tunnettua Jyrki Ali-Yrkköä. Uusi nimi sen sijaan tuli hänellekin niin sanotusti puskista.

– Se, että toimitusjohtaja vaihtuu jossakin kohtaa, ei ollut yllätys. Mutta en kyllä arvannut, että se olisi Lundmark, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimusjohtaja sanoo.

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark siirtyy Nokian johtoon ensi syksynä.

– Ensimmäiset ajatukseni olivat myönteisiä. Hyvä valinta.

”Nokia ei ole kriisipesäke”

Nokialla on takana erittäin haastava vuosi, ja erityisesti 5G-verkkoon liittyvien ongelmien vuoksi johtajavaihdosta on osattu odottaa.

Yhtiö antoi syksyllä tulosvaroituksen ja lokakuussa osakkeen arvo laski neljänneksen. Julkisuudessa Nokian tilannetta on kuvattu jopa ”karmeaksi”.

Ali-Yrkkö ei allekirjoita katastrofimielikuvia eikä näe Lundmarkin siirtyvän vuotavan aluksen kippariksi, uppoavasta puhumattakaan.

– Yhtiö ei ole täydessä tikissä ja hankaluuksia on. Jos jostain voidaan olla varmoja, niin siitä, että muutoksia tarvitaan, hän sanoo.

– Mutta Nokia ei silti ole hirveä kriisipesäke, joka tarvitsisi radikaaleja saneerauksia.

Tutkimusjohtaja painottaa kvartaalien sijaan vähän pidempää perspektiiviä.

Hän muistuttaa vuodesta 2012, jolloin Nokia kärsi matkapuhelimiin liittyvien epäonnistumisten vuoksi miljarditappiot ja yhtiön odotettiin joutuvan jopa konkurssiin. Suomessa irtisanottiin kerralla lähes 4 000 ihmistä.

Tilanne ei juuri helpottanut pariin vuoteen.

– Silloin Nokialla oli oikeasti kaamea tilanne. Tämänhetkistä ei voi edes verrata siihen.

Isoimmat haasteet 5G ja fuusio

Lundmarkin suurimpina haasteina pidetään onnistumista muun muassa 5G-verkkoon liittyvässä kilpailussa Ericssonia ja Huaweita vastaan.

Ali-Yrkkö huomauttaa, että uuteen verkkosukupolveen liittyvässä kilpailussa on kyse nimen omaan tulevaisuudesta.

– Kyky pärjätä siinä on jatkon kannalta keskeinen asia. Mutta sekään ei jää viimeiseksi, hän sanoo viitaten nopeasti muuttuvaan tietoliikennealaan.

Toinen iso kokonaisuus on Alcatel-Lucent -yhtiön fuusioiminen Nokiaan. Kauppa on valmis, mutta toiminnallisella tasolla tekemistä riittää vielä. Kyseessä oli Suomen suurin yrityskauppa.

Ali-Yrkkö sanoo, että jättifuusiot ovat vaikea laji, jossa on vaikea onnistua.

– Kun kaksi erittäin isoa yhtiötä yhdistyy, menee aikaa ja resursseja, tutkimusjohtaja kuvailee.

”Ei hän helposta paikasta lähdekään”

Kaikesta huolimatta Nokialla ei Ali-Yrkön tiedon mukaan ole tulipaloja, joita uusi johtaja joutuisi kiireesti sammuttamaan.

Vaikka Lundmark toimi Nokiassa vuosina 1990-2000, niin monien kriitikoiden mukaan hänellä ei oikeastaan ole verkkoliiketoiminnan kokemusta. Ali-Yrkkö huomauttaa, ettei täsmäkokemus kuitenkaan olisi tae onnistumisesta, ja siksi Lundmarkin kokemus ”yleisjohtajana” on merkittävä etu. Ennen Fortumia Lundmark toimi muun muassa Konecranesin ja Hackmanin johdossa.

Globaali ja hektisellä alalla toimiva yhtiö on aina johtajalleen haastava pelikenttä.

– Ei hän (Lundmark) helposta paikasta lähdekään, Ali-Yrkkö huomauttaa.