Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pete Buttigieg ja Amy Klobuchar luopuvat demokraattien esivaalikilvasta juuri ennen supertiistaita

Presidentinvaaliasetelmat muuttuvat, kun nuorin ehdokastoivo hyytyi mustien äänestäjien tylyyn vastaanottoon Etelä-Carolinassa. Maanantaina myös senaattori Amy Klobuchar ilmoitti vetäytyvänsä kilvasta. Molempien pois jäämisestä saattaa hyötyä Joe Biden.

Senaattori Amy Klobuchar ilmoitti vetäytyvänsä demokraattien esivaalikilvasta maanantai-iltana Suomen aikaa. Ilmoitus tarkoittaa, että enää viisi demokraattia jatkaa presidenttiehdokkuuden tavoittelua.

Klobuchar teki päätöksen juuri ennen supertiistaita. Tiistaina äänestää kerralla esivaalikierroksen isoin määrä osavaltioita.

Aikaisemmin maanantaina myös entinen South Bendin kaupungin pormestari Pete Buttigieg ilmoitti luopuvansa kilvasta. Vasta 38-vuotias Buttiegieg oli Yhdysvaltojen historian ensimmäinen avoimesti homoseksuaalinen presidenttiehdokas.

Toistaiseksi on epäselvää, kenelle Buttigiegin kannattajat todennäköisimmin siirtyvät. Yksi hyvä veikkaus on Joe Biden, joka hyötynee myös Klobucharin vetäytymisestä. Ilmoitettuaan kampanjansa päättämisestä Klobuchar kertoi tukevansa jatkossa Bidenia demokraattien presidenttiehdokkaaksi ja pyrkivänsä suuntaamaan kannatuksensa tämän taakse, kertoo uutistoimisto Reuters.

Buttigieg, 38, ilmoitti luopumispäätöksestään kannattajille kotikaupungissaan Indianassa. Hän korosti kampanjan tuoneen esiin tärkeitä arvoja. Buttigieg innosti ison joukon esivaalien äänestäjiä maltillisella keskitien politiikallaan. Hän kilpaili äänistä puolueen vasemmistosiiven Bernie Sandersin ja valtavirran Joe Bidenin välimaastossa, jossa kilpakumppaneihin kuuluu ennen muuta Buttigiegistä vasemmalle oleva Elizabeth Warren. Warren jatkaa yhä esivaaleissa.

Buttigieg korosti esimerkiksi viime viikolla CNN:n Town Hall -puheessaan yleisön kysymyksiin vastatessaan, ettei ole pyrkimässä ”Yhdysvaltojen homopresidentiksi eikä homoyhdysvaltojen presidentiksi”, vaan yleispoliitikkona tavoitteena on yhdistää kansaa repivän Donald Trumpin presidenttikauden jälkeen. Samalla Buttigieg asettui avoimesti vähemmistöjen ja vaiennettujen puolelle. Hän korosti pormestarin työkokemuksen sopivan erinomaisesti presidentille.

Voitti niukasti Iowassa

Buttigieg nousi kärkinimien joukkoon demokraattien ensimmäisissä esivaali- ja äänestyskokousosavaltioissa Iowassa ja New Hampshiressä, joista ensimmäisessä eli Iowassa hän oli niukasti ykkönen. Mustien äänestäjien enemmistönä hallitsemassa Etelä-Carolinassa Buttigiegin kampanjasta tuntui loppuvan puhti.

Barack Obaman kauden varapresidentin Joe Bidenin voitettua ylivoimaisesti Etelä-Carolinassa esivaalitaistosta näyttää tulevan entistä selvemmin kahden kauppa hänen ja radikaalin vasemmistopoliitikon, senaattori Bernie Sandersin välillä. Nimenomaan mustien äänestäjien tuki nostaa nyt Bidenia takaisin Sandersin rinnalle.

Kun Biden oli ainakin Etelä-Carolinassa mustien äänestäjien luottoehdokas, Buttigieg onnistui saamaan vain kolme prosenttia mustien äänistä.

Buttigieg tuli valtakunnan politiikkaan suhteellisen vähällä kokemuksella. South Bend Indianassa on maan 306:nneksi suurin kaupunki, jota hän johti vuodesta 2012 tämän vuoden tammikuuhun. Sitä ennen hän oli Yhdysvaltojen laivastossa tiedustelu-upseerina ja sotilaspalveluksessa Afganistanin sodassa.

Buttigieg sanoi tekevänsä kaikkensa, että demokraattipoliitikko voittaisi presidentinvaalit marraskuussa.

– Tässä vaiheessa kilpaa paras tapa säilyttää usko tavoitteisiimme ja ihanteisiimme on astua syrjään ja auttaa puolueemme ja kansakuntamme tuomisessa yhteen, Buttigieg sanoi kannattajilleen. Juttua päivitetty 2.3.2020 klo 22.00. Lisätty tieto, että Amy Klobuchar päättää kampanjansa.