Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnalle suositus pidättäytyä kättelystä – jos koronavirus iskee kansanedustajaan, hänen on itse asetettava itsensä karanteeniin

Eduskunnan puhemiesneuvosto käsitteli varautumista koronavirukseen.

Eduskunnan työterveysasema antoi keskiviikkona suosituksen, että eduskunnassa vältettäisiin toistaiseksi kättelyä koronavirusriskin takia.

Työterveysasema ja eduskunnan hallinto ovat sopineet karanteenimenettelystä, jos eduskunnan työntekijällä tai kansanedustajalla todettaisiin koronavirustartunta.

– Eduskunnan työntekijät voidaan määrätä karanteeniin. Kansanedustajan pitää omalla päätöksellään pysyä karanteenissa, puhemies Matti Vanhanen (kesk.) selvitti menettelytapoja.

Perustuslain mukaan kansanedustajaa ei saa estää hoitamasta edustajatointaan.

Eduskunnan työterveysasema seuraisi tartunnan saaneen vointia yhdessä julkisen terveydenhuollon kanssa.

Myös tartunnan saaneiden lähipiiriä seurattaisiin. Heitä, saati koko eduskuntaa ei kuitenkaan määrättäisi eristykseen, ellei terveysviranomaisten ohjeiden tai määräysten perusteella päätettäisi toisin.

Eduskunnan sulkemista vierailta harkittaisiin erikseen. Tämänhetkisen tiedon perusteella sitä ei katsota aiheelliseksi.

– Talo on avoin kansanvallan foorumi. Pyrimme mahdollisimman pitkälle toimimaan normaaleja toimintatapoja käyttäen, Vanhanen selvitti varautumista.

Matkoja voidaan perua

Vanhanen päätti jo viime viikolla, että kansanedustajat ja virkamiehet voivat peruuttaa jo hankitut matkat, jos katsovat tartunta- tai karanteeniriskin vaarantavan matkan tarkoitusta.

– Tänään todettiin, että eduskunta noudattaa ulkoministeriön matkustussuosituksia, Vanhanen kertoi.

Eduskuntatalon sisääntulo-oville on sijoitettu käsidesipulloja ja niitä jaetaan myös valiokuntien huoneisiin. Eduskunnan kiinteistötoimiston siivoustoimi on varautunut tilanteeseen omilla ohjeillaan.