Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joe Bidenin Suomessa tavannut Mari Kiviniemi kertoo vaikutelmansa Bidenistä – Nyt 77-vuotias Biden hämmästeli Kiviniemen ikää

Barack Obaman varapresidenttinä Suomessa vuonna 2011 vieraillut Joe Biden nousi tänään keskiviikkona demokraattien presidenttikilvan kärkeen.

Pääministerinä istunut Mari Kiviniemi tapasi vuoden 2011 keväällä Joe Bidenin, joka nousi tänään Yhdysvalloissa demokraattipuolueen kärkiehdokkaaksi marraskuun presidentinvaaleihin.

Biden voitti demokraattien presidenttiehdokkaan valitsevissa esivaaleissa useita osavaltioita, mikä nosti hänet kokonaiskilvan johtosijalle.

Nykyään kaupan alan edunvalvojan Kaupan liiton toimitusjohtajana toimiva Kiviniemi ja Barack Obaman varapresidenttinä ollut Biden lounastivat vuonna 2011 säätytalolla, kun Biden oli vierailulla Suomessa.

Kyse oli tavanomaisesta valtiovierailusta, Kiviniemi sanoo. Kiviniemi ja Biden tapasivat, koska tapojen mukaan Suomeen saapuvat varapresidentit ottaa tavallisesti pääministeri.

– Minulle jäi Bidenistä hyvin sympaattinen vaikutelma. Hänen kanssaan oli helppo keskustella ja saada kontakti, Kiviniemi kommentoi.

Kiviniemi luonnehtii Bideniä ”amerikkalaiseksi ammattipoliitikoksi sanan hyvässä merkityksessä”.

– Ammattimaisuudella tarkoitan sitä, että vaikka hän oli välitön ja rento, hän oli myös varsin harkittu ja hallittu.

Kiviniemi uskoo, että Bidenin aika varapresidenttinä on valmistanut häntä

Kiviniemen ikä hämmästytti

Kiviniemen ja Bidenin lounaskeskustelu koski etupäässä ulkopolitiikkaa, Kiviniemi kertoo.

– Hän on vahva ja perehtynyt ulkopolitiikan osaaja. Hänestä näkee, että hänellä on pitkä kokemus politiikasta.

Kiviniemi ei muista Bidenin erityisemmin kommentoineen Suomea, mutta Kiviniemen ikää hän hämmästeli.

Nyt 77-vuotias Biden oli itse tapaamisen aikaan 69 vuotta vanha. Kiviniemi oli tuolloin 42-vuotias. Kiviniemi toteaa, ettei itse hän ei kokenut itseään erityisen nuoreksi ”varsinkaan verrattuna nykyiseen pääministeriin”.

– En muista tarkalleen, mitä hän sanoi, mutta hän oli hieman hämmästynyt, että niin nuori eli 42-vuotias on meillä pääministerinä.