Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi saattaa lähettää rajavartijoita Kreikan maarajalle, määrä selviää loppuviikon aikana – "Henkilöstö ei tingi ihmis- ja perusoikeuksista"

Levottomuudet ovat herättäneet Suomessa kysymyksiä siitä, voiko suomalaishenkilöstö joutua käyttämään voimakeinoja kyseenalaisella tavalla. Rajan mukaan Frontexin suojamekanismit ovat toimineet, ja esimerkiksi peru- ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan.

Suomi saattaa lähettää rajavalvonnan henkilöstöä Kreikan Turkin-vastaiselle maarajalle.

Euroopan rajaturvallisuusvirasto Frontexin pääjohtaja Fabrice Leggeri teki tiistaina päätöksen nopeasta rajaoperaatiosta ja Rajavartiolaitos (Raja) sai virallisen tiedon päätöksestä keskiviikkona.

Suomen osallistuminen riippuu Frontexin ja Kreikan laatiman operaatiosuunnitelman perusteella.

– Rajavartiolaitos valmistelee operaatioon osallistumista ja lähetettävien henkilöiden määrä sekä aikataulu tarkentuvat loppuviikon aikana, Raja tiedottaa.

Maanantaina Frontex päätti nopeasta operaatiosta Kreikan ja Turkin välisellä merirajalla.

Levottomuuksia ja yli 12 000 pakolaista

Tilanne Kreikan Turkin-vastaisella rajalla on vaikeutunut viime päivinä. Pääasiassa Syyriasta, Irakista ja Afganista lähteneiden pakolaisten pakkautuminen rajalle alkoi sen jälkeen, kun Turkki ilmoitti avaavansa heille oman rajansa Kreikan suuntaan.

Ylitysmahdollisuutta odottaa noin 12 500 ihmistä.

Rajalla on nähty levottomuuksia, ja Kreikan poliisi on käyttänyt muun muassa kyynelkaasua ja vesitykkejä. Rajan yli pyrkivät ovat puolestaan heittäneet esimerkiksi kiviä.

Levottomuudet ovat herättäneet Suomessa kysymyksiä siitä, voiko Rajan henkilöstö joutua käyttämään voimakeinoja kyseenalaisella tavalla.

”Suojamekanismit ovat toimineet”

Raja korostaa, että sen henkilöstö noudattaa tehtävissään sekä Suomen että EU:n lainsäädäntöä sekä kansainvälisiä sopimuksia. Myös perus- ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan.

– Frontex-operaatioihin osallistuessaan Rajavartiolaitoksen henkilöstö ei tingi näistä. Työssämme ei voi syntyä ristiriitaa lainsäädännön, perusoikeuksien ja tehtävien suorittamisen välillä, Raja vakuuttaa tiedotteessaan.

Yksittäisen operaation toiminta ja siihen osallistuvan henkilöstön ohjeistus määritellään operaatiosuunnitelmassa.

– Frontexin pääjohtaja on velvollinen peruuttamaan tai keskeyttämään minkä tahansa viraston toimen, jos hän katsoo, että siinä rikotaan vakavalla tavalla perusoikeuksia tai kansainvälisen suojelun velvoitteita.

Rajan mukaan Frontexin suojamekanismit ovat myös toimineet.