Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n yhteinen rajavartiosto aloittaa 5 000 työntekijän voimin ensi vuonna – mahdollista operoida myös EU:n ulkopuolella

Uusi yksikkö korvaa Frontexin nykyisen nopean toiminnan joukon, joka avustaa Kreikkaa rajavalvonnassa Turkin avattua Euroopan-rajansa.

EU:n uusi, oma raja- ja merivartiosto aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. EU:n rajavalvontavirasto Frontexin alaisen rajavartioston koko on aloitusvaiheessa 5 000 virkamiestä, mutta sen on tarkoitus tuplata kokonsa vuoteen 2027 mennessä.

EU-komissio teki aloitteen eurooppalaisesta rajavartiostosta vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen, jolloin yli miljoona ihmistä tuli Eurooppaan Syyriasta ja muista Lähi-idän maista.

– Kun väkimassat liikkuivat vuonna 2015 Euroopassa ja Frontex pyysi apua, jäsenmailla ei ollut irrottaa henkilöstöä toisten maiden tueksi. Kaikki ymmärtävät, että jos ulkorajalta tullaan yli ilman valvontaa, se jatkuu hallitsemattomana sisärajojen kautta, sanoo Matti Pitkäniitty, Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikönpäällikkö.

EU-parlamentti sinetöi rajavartiostopäätöksen viime vuoden lopussa. Rajavartiosto korvaa vuoteen 2024 mennessä Frontexin nykyisen, vuonna 2016 perustetun nopean toiminnan joukon. Se toimii siihen asti yhteistyössä EU-rajavalvonnan kanssa. Nopean reservin 1 500 työntekijästä 30 on suomalaisia.

Frontexin ja jäsenmaiden virkamiehiä

EU-rajavartiostoon palkataan sekä Frontexin omia että jäsenmaiden palkkalistoilla olevia henkilöitä. Lopullisessa kokoonpanossa 7 000 virkamiestä olisi jäsenmaiden palkkaamia, ja loput 3 000 EU:n työntekijöitä.

Frontex alkaa ensi kuussa kouluttaa ensimmäisessä vaiheessa palkattavia 700:a virkamiestään, jotta nämä ovat valmiit aloittamaan tehtävät ensi vuoden alussa. Pitkäniityn tietojen mukaan tehtäviin on hakenut parisenkymmentä suomalaista.

Jäsenmaiden omat rekrytoinnit käynnistyvät kevään aikana.

– Asetus velvoittaa Suomelta aluksi kahdeksaa virkamiestä kaksivuotisiin komennuksiin, mutta vielä ei ole tiedossa minkätyyppistä henkilöstöä tarvitaan, Pitkäniitty sanoo.

Vuonna 2027 Suomen osuus on 140 henkilöä, joista 30 on kaksivuotisissa tehtävissä ja 110 varattu lyhyemmillä komennuksilla.

Suomi vastaa omasta rajastaan

Yhteisen rajavartioston vaikutus Suomelle näkyy Pitkäniityn mukaan etenkin siinä, että henkilöstöä osallistuu enenevässä määrin EU-toimintaan. Yhteistyö myös harmonisoi rajavalvontakäytäntöjä.

Rajayhteistyö ei tarkoita, että Suomen rajoilla partioisi tulevaisuudessa espanjalaisia tai saksalaisia vartijoita.

– Jos Suomelle tulisi vaikea tilanne, EU-rajavartiosto parantaa EU-tuen saamista ulkorajavalvontaan. Jos apua tulisi, Frontex-yksikkö toimisi Suomen alaisuudessa, Pitkäniitty sanoo.

Frontexin rooli on huolehtia rajanylitysten sujuvuudesta ja turvallisuudesta sekä havaita maasto- ja merirajoilla luvattomat rajanylittäjät.

– Frontexin toimintaan liittyvät voimakkaasti perusoikeudet. Rajojen sulkeminen ja joukkojenhallintatyyppinen operaatio ei ole Frontexin mandaatissa, Pitkäniitty sanoo Kreikkaan viitaten.

Lisää yhteistyötä ulkovaltojen kanssa

Kreikka pyysi sunnuntaina Frontexin nopeaa reserviä tuekseen Turkin avattua Euroopan rajansa. Frontexin mukaan operaatio käynnistyi maanantaina.

Jos EU-rajavartiosto toimisi jo nyt koko vahvuudessaan, Kreikkaan olisi mahdollista lähettää nykyistä enemmän väkeä.

Amnesty Internationalin Turkki-asiantuntija Andrew Gardner kuvasi tilannetta Pazarkulen raja-asemalla keskiviikkona ”häiritseväksi”. Kreikan rajavartijat pitivät yhä ihmisiä loitolla kyynelkaasulla, ja paikalta oli lähtenyt kolme ambulanssia.

– Olisiko näin vaikeassa paikassa tilaa oikeasti toimia Frontex-operaatiolle, en ole siitä varma, Pitkäniitty sanoo.

EU-rajavartiosto pystyy tekemään aiempaa laajempaa yhteistyötä myös EU:n ulkovaltojen kanssa, jos se parantaa EU:n rajaturvallisuutta. Tähän asti Frontex on voinut operoida vain EU:n ulkorajalla.