Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaisille on perustettu uusi nuorisojärjestö: Kunnioittaa säännöissään demokratiaa ja oikeusvaltiota

Vanha nuorisojärjestö, jossa oli etnonationalisteja, ajetaan alas.

Perussuomalaisille on keskiviikkona perustettu uusi nuorisojärjestö, jonka puheenjohtajana toimii kansanedustaja Jenna Simula ja varapuheenjohtajana vanhaa nuorisojärjestöä johtanut Asseri Kinnunen.

Kinnusen mukaan vanha nuorisojärjestö ajetaan alas.

Uuden järjestön säännöt ovat lähestulkoon samat kuin olisivat tulleet vanhan nuorisojärjestön säännöiksi, jos se olisi viime viikonloppuna hyväksynyt sääntömuutoksen. 15–17-vuotiailla on kuitenkin samat oikeudet kuin täysi-ikäisillä jäsenillä.

Sääntöihin on lisätty, että yhdistys edellyttää jäseniltään toista jäsentä kunnioittavaa käyttäytymistä. Lisäys on myös se, että yhdistys kannattaa demokratiaa, sananvapautta ja oikeusvaltiota.

– Jos nykyinen nuorisojärjestö ei ole reformoitavissa, on perustettava uusi järjestö, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mukaan ongelmat eivät olleet koskeneet vanhaa nuorisojärjestöä kokonaisuudessaan.

– Järjestön aktiiveissa oli kuitenkin henkilöitä, joiden tavoitteet ja keinot eivät olleet hyväksyttäviä ja jotka olivat ottaneet ohjausta ulkopuolelta. Erimielisyydet eivät olleet ratkaistavissa keskusteluin.

Uuden järjestön nimi on Perussuomalainen nuoriso ry.

Perussuomalaisten nuorten yleiskokous hylkäsi lauantaina Tampereelle sääntömuutoksen, joka olisi mahdollistanut sen, että emopuolue olisi voinut halutessaan erottaa nuorisojärjestön jäseniä. Se olisi tarjonnut puoluejohdolle mahdollisuuden päästä eroon niin sanotuista etnonationalisteista, jotka korostavat ihonväriä ja sukujuuria suomalaisuuden määrittelyssä.

Sääntömuutos olisi vaatinut kaksi kolmasosaa äänistä. Sen puolesta äänesti 56 ja vastaan 45, joten ehto ei täyttynyt.

Halla-aho sanoi Tampereen kokouspaikalta lauantaina poistuessaan, että puoluehallitus ratkaisee, mitä jatkossa tapahtuu.

– Sanotaan, että tämä olisi ollut pienimmän riesan tie, jos sääntömuutos olisi hyväksytty, Halla-aho sanoi.

Puoluesihteeri Simo Grönroos totesi jo lauantaina STT:lle, että puolue katkaisee suhteet nuorisojärjestöön ja perustaa uuden nuorisojärjestön.