Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin ja Erdogan keskustelevat Syyrian jännittyneestä tilanteesta tänään Moskovassa – Erdogan uskoo, että tuloksena on tulitauko

Venäjän ja Turkin presidentit Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdogan tapaavat torstaina Moskovassa. Presidenttien on tarkoitus keskustella kiristyneestä tilanteesta Syyrian Idlibissä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaa Turkin presidentti Recer Tayyip Erdoganin Syyrian tilanteen takia Moskovassa tänään torstaina.

Venäjän ja Turkin välit ovat kiristyneet viime viikkojen aikana siinä määrin, että jännitteiden on pelätty johtavan konfliktiin maiden välillä.

Tapaamisessaan Moskovassa presidenttien on tarkoitus etsiä ratkaisua tilanteen rauhoittamiseksi. Erdogan sanoi alkuviikolla tapaamisen alla odottavansa, että neuvottelujen tuloksena Idlibissä saadaan aikaan tulitauko.

Viime viikolla Syyrian armeijan tekemässä ilmaiskussa kuoli ainakin 34 turkkilaista sotilasta Syyrian Idlibissä. Maaliskuun alussa Turkki tappoi ainakin 19 syyrialaista sotilasta lennokki-iskulla.

Idlib on viimeinen merkittävä kapinallisten hallussa oleva alue Syyriassa. Turkki ja Venäjä tukevat Syyriassa vastapuolia. Venäjä tukee presidentti Bashar al-Assadia ja Syyrian hallinnon joukkoja, kun taas Turkki tukee hallintoa vastustavia kapinallisia.

Venäjä liittyi Syyrian sotaan vuonna 2015.

Tapaamisen alla Venäjä on vahvistanut joukkojaan Syyriassa merellä ja ilmassa, kertoo uutistoimisto Reuters. Tieto perustuu lentotietoihin ja meriliikenteen seurantaan Bosporinsalmella Turkissa. Tiedoista käy ilmi, että Venäjä alkoi toimittaa vahvistusta Syyriaan päivä sen jälkeen, kun ainakin 34 turkkilaista sotilasta kuoli Syyrian ilmaiskussa.

Tapaus on aiheuttanut Venäjällä huolta siitä, että Turkki voi estää Venäjän sotalaivojen kulun Bosporinsalmella ja kieltää Venäjän armeijan rahtikoneita käyttämästä Turkin ilmatilaa.

Neuvotteluista odotetaan vaikeita

Torstain neuvotteluista ei odoteta helppoja. Asiantuntijat arvelevat, ettei Putin halua konfliktiin Turkin kanssa – mutta Putin ei halua myöskään perääntyä Syyriasta.

– Voitosta Syyriassa on tullut arvovaltakysymys Venäjälle – ja Putinille itselleen, sanoi Lähi-idän tutkija Juri Barmin Venäjän kansainvälisten asioiden neuvosto -ajatushautomosta uutistoimisto AFP:lle.

Torstain tapaaminen on jo kolmas kerta, kun Putin ja Erdogan tapaavat kuluneen vuoden aikana.

Venäjän uutistoimisto TASS kertoo, että Putin ja Erdogan keskustelivat puhelimessa yhteensä 12 kertaa viime vuonna. Putin keskusteli Erdoganin kanssa enemmän kuin kenenkään muun valtionjohtajan kanssa.

Syyrian konflikti koettelee Putinin ja Erdoganin suhteita. Molemmat presidentit ovat vahvistaneet keskittyvänsä tilanteen ratkaisemiseen, vaikka tukevat konfliktin vastapuolia, kertoi Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov maaliskuun alussa.

Presidenttien aikaisemmat tapaamiset ovat tuottaneet tilapäisiä toimenpiteitä, mutta eivät kestäviä ratkaisuja, kertoo The Washignton Post. Turkki ja Venäjä sopivat vuonna 2018 demilitarisoidun alueen luomisesta Idlibiin, mutta molemmat ovat syyttäneet toisiaan sopimuksen ehtojen rikkomisesta.