Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU löysi Turkin kanssa solmimansa likaisen diilin edestään – toimi heikosti jo valmiiksi

EU syyttää mieluummin Turkkia painostuksesta kuin puhuu rajallaan jonottavista lapsiperheistä.

Kreikka on estänyt 35 000 ihmisen rajanylityksen Turkin puolelta sen jälkeen, kun Turkki viikko sitten avasi rajansa Eurooppaan pyrkiville pakolaisille. Maa aikoo Kreikan hallituslähteiden mukaan palauttaa lähtömaihinsa rajan yli päässeet ihmiset, joita on satoja.

Rajavartijat pitävät EU:n alueelle pyrkiviä tuhansia ihmisiä loitolla kyynelkaasulla ja mahdollisesti aseilla. Iranilainen Adel Jaberi sanoi Reutersille rajavartijoiden vastanneen siirtolaisten heittämiin kiviin luodeilla. Turkkilainen lääkäri Mustafa Burak Sayhan vahvisti uutistoimistolle, että rajan lähellä sijaitsevaan Edirnen sairaalaan oli tuotu yksi kuoliaaksi ammuttu ja viisi ampumahaavan saanutta ihmistä. Kreikka kiistää ampumisen rajalla ja syyttää Turkkia valehtelusta.

Yksikään EU-johtaja ei ole kyseenalaistanut Kreikan tapaa kohdella ihmisiä sen ulkorajalla. Sen sijaan EU:n sisäministereiden kokouksen lopputulema keskiviikkona oli, että EU tuomitsee Turkin painostuksen ja antaa tukensa Kreikalle.

Ilmeisesti tuki koskee myös Kreikan sunnuntaina ilmoittamaa kyseenalaista päätöstä olla ottamatta uusia turvapaikkahakemuksia vastaan kuukauteen. YK tuomitsi käytännön ja sanoi, ettei se noudata kansainvälistä tai EU-lainsäädäntöä.

EU hylkäsi Kreikan

Kreikan hätäratkaisut ovat ymmärrettäviä. EU-kumppanimaat ovat jättäneet sen painiskelemaan siirtolaiskysymyksen kanssa yksin, kun kuormitetuille siirtolaisleireille on tihkunut Turkin suunnasta viime kesästä lähtien lisää väkeä vene kerrallaan.

Lopputuloksena lapsiperheet elävät Lesboksen Mórian leirin liepeillä mutavellissä ja yrittävät käyttää saastaisia bajamajoja niin, että välttyisivät ripulitaudeilta. Kreikan saarilla mieltään ovat osoittaneet vuoronperään oloihinsa uupuneet turvapaikanhakijat ja tulijoihin tuskastuneet paikalliset.

Pelkästään Mórian väkimäärä huitelee noin 20 000 ihmisessä. On vaikea uskoa Kreikan juhlivan Suomen päätöstä vastaanottaa 175 haavoittuvassa asemassa olevaa ja vielä käydä kauppaa heidän sukupuolestaan.

Kriisi vailla ratkaisua

EU:n ja Turkin uusin tulkinta vuonna 2016 solmitusta pakolaissopimuksesta on pahasti ristiriitainen. EU:n mielestä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin viikko sitten irtisanoma sopimus on yhä voimassa.

– Nyt on Euroopan vuoro ottaa osa taakasta kantaakseen, Erdoğan sanoi televisiopuheessaan.

EU on ulkoistanut Eurooppaan pyrkijät muutaman vuoden ajan paitsi Turkkiin, myös Libyaan. Kumpikin maa polkee ihmisoikeuksia. Kuinka uskottavia EU:n perusarvot ovat, kun se käy kauppaa näiden maiden kanssa?

Siirtolaisia liippaavista asioista EU on päässyt yhteisymmärrykseen ainoastaan yhteisen ulkorajavalvonnan vahvistamisesta. Vaikka ensi vuonna aloittava EU-rajavartiosto toimisi jo nyt, siitä ei olisi meneillään olevassa kriisissä mitään hyötyä.

EU vetoaa nyt siihen, että sen rajalle ilmaantunut pakolaiskriisi on epäaito. Rajalla olevat ihmiset eivät kuitenkaan ole valinneet päästä Erdoğanin pelinappuloiksi. Suuri osa heistä on naisia, lapsia ja perheitä, jotka nukkuvat ulkona ilman ruokaa tai vettä, kertoi YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM.

Onko EU:lla muuta suunnitelmaa, kuin toivoa, että Turkki muuttaisi taas mieltään?