Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyrian Idlibissä tilanne "suhteellisen rauhallinen" tulitauon alettua, kertoo tarkkailijajärjestö

Tilanne Syyriassa Idlibin maakunnassa on ollut suhteellisen rauhallinen pian tulitauon alettua, kertoo sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö. Tulitauko alkoi puolilta öin.

Idlib on viimeinen kapinallisten hallussa oleva merkittävä alue Syyriassa. Turkki on tukenut Syyriassa kapinallisia ja Venäjä taas Syyrian hallituksen joukkoja.

Järjestön mukaan Venäjän ja Syyrian ilmaiskut ovat tauonneet. Syyrian hallituksen joukot ovat kuitenkin käyttäneet tykistötulta kapinallisryhmiä vastaan osissa Aleppoa ja Hamaa, järjestö kertoo.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin sopivat tulitauosta torstaisessa tapaamisessaan Moskovassa.

Erdogan tosin varasi Turkille oikeuden iskeä takaisin Syyrian hallinnon joukkoja vastaan, jos Turkin sotilaita vastaan hyökätään.

Idlibin tilanne kärjistyi entisestään viime viikolla

Syyrian hallinto on Venäjän kanssa käynyt viime kuukausina taisteluita Syyrian kapinallisia vastaan Idlibissä ja pyrkii palauttamaan alueen hallinnan itselleen.

Viime viikolla Idlibin tilanne kärjistyi entisestään, kun Turkin sotilaita kuoli Syyrian hallinnon tekemässä iskussa. Samalla Turkki käynnisti iskujen sarjan Syyrian hallintoa vastaan.

Taisteluiden keskellä on ollut paljon kärsiviä siviilejä. YK kertoi jo helmikuussa, että 900  000 ihmistä oli joutunut pakenemaan alueen taisteluita joulukuusta lähtien.

Turkki on ollut myös huolissaan Idlibin taisteluita pakenevista ihmisistä. Jo yli neljä miljoonaa pakolaista majoittava Turkki on sanonut, että se ei pysty enää majoittamaan uusia pakolaisia.

Turkin presidentti Erdogan ilmoitti viime viikolla, että Turkki ei enää estä pakolaisia ja siirtolaisia pyrkimästä Eurooppaan. Ilmoituksen jälkeen esimerkiksi Turkin ja Kreikan rajalle on alkanut saapua ihmisiä sankoin joukoin.