Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisäministeri Ohisalo: "Suomen viranomaiset eivät voi lähteä Kreikkaan rikkomaan lakia"

Ohisalon mukaan Kreikka rikkoo kansainvälisiä velvoitteitaan, kun se on päättänyt olla kuukauteen ottamatta vastaan turvapaikkahakemuksia Turkin puolelta maahan pyrkiviltä.

Suomen hallitus tukee Kreikkaa vaikeassa tilanteessa, muttei jokaista Kreikan hallituksen päätöstä. Näin sanoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) tavatessaan politiikan toimittajia perjantaina.

Kreikka on ilmoittanut, ettei se ota kuukauteen vastaan turvapaikkahakemuksia. Turkin vastaiselta rajalta maahan pyrkii massoittain pakolaisia ja siirtolaisia.

Ohisalon mukaan Kreikka rikkoo kansainvälisiä velvoitteitaan, jos ei ota hakemuksia vastaan, mutta viime kädessä siitä tekee tulkinnan Euroopan ihmisoikeustuomioistuin.

Ohisalon mukaan Suomen tehtävä on auttaa Kreikkaa selviämään kansainvälisistä velvoitteistaan.

Suomi lähettää lisää Rajavartiolaitoksen virkamiehiä Euroopan raja- ja merivartiosto Frontexin operaatioon Kreikassa. Siellä paikalliset viranomaiset ovat joutuneet turvautumaan koviin otteisiin torjuessaan turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten maahantuloa Turkin puolelta.

Suomen hallituksen kanta suomalaisten rajavartijoiden toimintaan on Ohisalon mukaan aivan selvä.

– Suomen lähettämät viranomaiset eivät voi lähteä Kreikkaan rikkomaan lakia.

Jos Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin toiminnassa havaitaan lakien rikkomuksia, kaikki toimijat ovat Ohisalon mukaan velvollisia raportoimaan niistä. Frontexin tehtävänä on silloin päättää, voidaanko operaatiota jatkaa.

– Suomalaisilla ei ole mitään omia pelisääntöjä, vaan kansainvälisen oikeuden pelisäännöt.

– Sanon edelleen sen, minkä rajavartijat itse sanovat. Heidän tehtävänä on ohjata ihmiset oikeiden viranomaisten piiriin.

Miten Suomi toimisi itärajalla?

Ohisalo perustelee Kreikan auttamista kysymällä, miten Suomi suhtautuisi siihen, jos meidän ulkorajallamme olisi sama tilanne. Silloinkaan Suomi ei voisi hänen mielestään kieltäytyä ottamasta vastaan turvapaikkahakemuksia.

Oppositiopuolue kokoomus vaati perjantaina, että myös Suomeen on luotava valmius rajoittaa turvapaikanhakua määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella.

– Nyt meillä ei ole oikein lainsäädännössä varauduttu tilanteeseen, jossa naapuri loisi sellaisen tilanteen, jossa Suomi ei pysty käsittelemään suurta määrää yhtäaikaisia maahantulijoita, sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen (kok.).

Kokoomus on arvostellut myös sitä, että sisäministeriö olisi haudannut hankkeen rajamenettelystä, jossa turvapaikkahakemukset voitaisiin käsitellä jo rajaseudulla.

Ohisalon mukaan rajamenettely on EU:n maahanmuuttopolitiikan toimintapakissa yhtenä pohdittavana välineenä.

– Suomi ei ole vielä lähtenyt siihen etukenossa, mutta se voisi olla mukana siinä maahanmuuttopaketissa, jonka uusi komissaari toisi. Rajamenettely soveltuisi normaalioloihin ja tiettyihin normaaliolojen häiriötilanteisiin, muttei hallitsemattomiin tilanteisiin, Ohisalo sanoi.

Välikysymys tulossa

Perussuomalaiset ilmoitti perjantaina tekevänsä eduskunnassa välikysymyksen Suomen linjasta siirtolaiskriisin ehkäisemiseksi. Puolue vaatii hallitukselta linjauksen, miten Suomi toimisi rajoillaan ja turvapaikkapolitiikassa, jos kriisi ulottuisi tänne saakka.

Lisäksi perussuomalaiset haluavat tarkennuksia kysymykseen, miten Suomi tukee tilanteessa Kreikkaa. Se jäi epäselväksi torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Kokoomus päättää osallistumisestaan välikysymykseen ensi viikolla.